Rune Timmermans. ©  Gizem Imrah

Meisje met cerebrale parese krijgt nieuwe step nadat die van haar werd gestolen: “Mijn vrijheid herwonnen”

Antwerpen -

De elektrische step van Rune Timmermans (19) uit Lommel werd op 23 april gestolen voor de deur van de Permekebibliotheek op het De Coninckplein. Een drama voor de studente, die minder mobiel is en daardoor afhankelijk van haar step om grote afstanden te kunnen overbruggen. Kameraad Patrick Van Dam startte daarom een crowdfunding op, met succes: maar liefst 550 euro werd opgehaald voor een nieuwe step.

Esther Thomas/StampMedia

“Ik ben enorm opgelucht”, lacht Rune. “Die step is enorm belangrijk voor mij.” De jonge vrouw heeft cerebrale parese, dat is een aandoening aan de spieren waardoor ze moeilijk kan bewegen. Ze verplaatst zich voor kleine afstanden vaak in een rolstoel, die ze handmatig voortduwt. Grote afstanden te voet of in haar rolstoel overbruggen zit er niet in. Timmermans moet elke dag van het internaat waar ze verblijft op Luchtbal naar haar school op de Grotesteenweg in Berchem pendelen, een traject van ongeveer 20 kilometer op en af. “Ik heb de voorbije weken geregeld een deelstep gehuurd, maar die staan niet altijd voor de deur en de kostprijs loopt al snel op, tot ongeveer 14 euro per dag. Al het geld van mijn weekendwerk ging daar naartoe.”

Crowdfunding

Patrick Van Dam (29) was bij Rune toen ze merkte dat haar step was gestolen. “Het is sowieso vervelend als je fiets of step wordt gestolen, maar in het geval van Rune vond ik het nog schrijnender. Die step was een van haar belangrijkste vervoersmiddelen. Daarom heb ik een crowdfunding opgestart.” In totaal ontving Patrick 28 donaties voor de step. Het waren vooral vrienden en familie van Rune die een donatie hebben gestort, maar ook het kapsalon uit haar geboortedorp Lommel heeft een gulle bijdrage geleverd. “Ik had verwacht dat we 100 of 200 euro zouden ophalen, meer niet. Dat we het volledige bedrag hebben bereikt, maakt me echt gelukkig.”

Wat met het openbaar vervoer?

Toen ze merkte dat haar step werd gestolen, overwoog Timmermans het openbaar vervoer te nemen voor haar dagelijkse verplaatsingen. “Maar dat is vaak niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Sommige perrons liggen een paar meter van de plek waar de bus stopt, waardoor ik uit mijn rolstoel moet uitstappen en moeizaam kan opstappen. En het moet snel gaan. Weinig omstaanders helpen me in dergelijke omstandigheden.”

Maar vandaag kan Rune haar geluk niet op. Een nieuwe step betekent voor haar een herwonnen vrijheid. “Ik vind het zo lief dat zoveel mensen een bijdrage hebben gestort. Dat ze me willen helpen, vind ik het mooiste van al. Ik hoop volgende week een nieuwe step te kopen en zou Patrick graag meenemen, als dank.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio