Andy Bats laat het wonder geschieden.... 

Andy Bats laat het wonder geschieden.... © JAA

Andy Bats goochelt met gin: “Plots kleurt je blauwe glas paars-roze”

Schoten -

Hoezo de ginmarkt verzadigd? Dat is dan buiten Schotenaar Andy Bats gerekend. Samen met zijn vriend en zakenpartner Jonathan Polen, lanceert hij Illugin: de Belgische gin die van kleur verandert van zo gauw je hem mixt met tonic. En die ervaring ligt niet aan eventuele andere drankjes die je al nuttigde. In Salito Beach in Blankenberge en andere strandpaviljoenen aan de Belgische kust is Illugin alvast een hit en zorgt hij aan menig feesttafel voor ongeloof en spektakel.

Andy Bats (38) woont in de wijk Deuzeld en is projectmanager in de farmaindustrie. Vanuit die achtergrond is hij sowieso geïnteresseerd in chemie en de effecten van het vermengen van stoffen. “Na wat zoeken ontdekte ik de bijzondere eigenschappen van de kittelbloem”, vertelt Andy.

“Dat is een kruidachtige plant die met dunne, windende stengels tot zes meter hoog klimt. Wat mij vooral wist te boeien: haar bloemen bevatten een kleurstof die reageert als lakmoespapier. In zure oplossingen verandert ze van kleur.”


 

 © JAA

Blauw en groen

In Azië wordt deze natuurlijke kleurstof gebruikt om rijst en gebak extra cachet te geven. Andy gebruikt de magische bloem voor zijn gin, die van kleur verandert als je er limoen bij doet. “Of tonic, dat ook zuren bevat. Serveer je hem als gin & tonic, dan krijg je niet alleen een lekker glas, maar ook een kleurenspektakel voorgeschoteld”, verzekert de bedenker van Illugin.

Andy benadrukt dat zijn gins – er zijn twee varianten – alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaan. De ‘blueberry’ is blauw in de fles en bevat smaken van karwij, koriander, engelwortel en blauwe bessen. Van zodra je er de tonic bijgiet, kleurt hij wonderbaarlijk paars-roze. En dat is geen illusie, maar echt. Je hoeft er evenmin dronken voor te zijn.

De Matcha-variant heeft een groene kleur. Die bevat smaken van mango, kaneel en matcha, de bekende groene thee uit de Japanse cultuur. Ga je deze mixen met tonic, dan wordt de gin in je glas mooi goudgeel.

Smaakbom

Aan de kust, waar Andy’s zakenpartner Jonathan Polen Salito Beach uitbaat, is de fleurige, eerder zoete gin al een hit. De rest van ons land zal snel overstag gaan, vermoeden wij.

“Het is echt bijzonder als je hem van kleur ziet veranderen. Maar het is ook een bom van smaken. We raden aan om een neutrale tonic te gebruiken. Afwerken doe je met een schijfje limoen en enkele jeneverbessen”, geeft Andy tot slot enkele serveertips. Al kan je Illugin ook puur drinken, als shot. Maar dan best ijskoud.

(jaa)

Illugin kost 39,5 euro per fles. Website Illugin


 

 © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio