Ann Dieudonné bij haar koffiekar. “Net zoals Madame Arabelle destijds”, zegt ze. 

Ann Dieudonné bij haar koffiekar. “Net zoals Madame Arabelle destijds”, zegt ze. © Joren De Weerdt

Televisiemaker draagt koffiebar op aan Madame Arabelle uit ‘De Collega’s’: “Ik heb daar zo’n mooie herinneringen aan”

Mechelen -

Op een gezellig binnenkoertje heeft het Mechelse Groot Begijnhof er een hotspot bij: een pop-up takeaway koffiebar. Televisiemaker Ann Dieudonné (49) heeft ze opgedragen aan Madame Arabelle, de koffiedame uit de legendarische VRT-reeks. “Ik ben opgegroeid met die reeks en ik heb daar zo’n mooie herinneringen aan”, zegt ze.

Sven Van Haezendonck

Al meer dan twintig jaar maakt Ann televisie, maar sinds kort verwent ze haar buren, passanten en toeristen in het Groot Begijnhof ook met koffie. “Corona zit daar voor iets tussen en het feit dat ik dit jaar 50 word, speelt ook mee denk ik (lacht). Tijdens de pandemie werkten mijn vriend en ik een beetje meer thuis en we gingen soms koffie halen. Na een tijdje kenden we ongeveer elke koffiebar van Mechelen. Ik vind het een lekker en een leuk product”, vertelt Ann.

Dat zette haar er uiteindelijk toe aan om een cursus barista te volgen bij de Antwerpse koffiebranderij Cuperus. “Toen ik mijn diploma behaalde, moest ik er natuurlijk ook iets mee doen. Toen ben ik stage gaan lopen bij Mimi, een koffie- en theebar in een van de aubetjes op de Bruul. Dat beviel me heel erg.”

Alle klassiekers

Sinds kort heeft Ann haar eigen pop-up takeaway koffiebar op de binnenkoer van haar huis in de Sint-Alexiusstraat. Je kunt alle klassiekers bij haar bestellen, van espresso tot cappuccino. “De flat white is mijn favoriet, maar waarschijnlijk ga ik ooit de espresso als mijn favoriet hebben. Je groeit daar in”, zegt ze. Aanvankelijk dacht ze vooral toeristen te bereiken. “Ik merk dat er ook veel mensen uit de buurt langskomen en terugkomen.”

Ann Dieudonné volgde een opleiding barista. 

Ann Dieudonné volgde een opleiding barista. © Joren De Weerdt

LEES OOK. Verstopt in tuin begijnenwoning opent kleinste B&B van Mechelen: “We vonden het hier zó leuk”

Wie geen koffie lust, vindt bij Ann ook alternatieven. Warme chocolademelk bijvoorbeeld, of bissap dat een Mechelse dame voor haar maakt. “Dat is een Senegalees drankje gemaakt van suikerriet, hibiscus en munt. Toen mijn kinderen en ik in Senegal waren, dronken we dat daar altijd. Het is lekker en fris”, vertelt ze. Niet te versmaden: de appelcake van haar mama uit het Pajottenland.

Woestijnvis

Haar hobby combineert Ann met haar job bij Woestijnvis. In het productiehuis werkt of werkte ze mee aan programma’s zoals Man Bijt Hond, Topdokters en Ooit Vrij. “Onlangs heb ik samen met Pedro Elias een podcast gemaakt, Patiënt Pedro. Daar hebben we een maand geleden een prijs voor de beste storytelling podcast mee gewonnen”, vertelt de televisiemaker.

“Mijn job bij Woestijnvis wil ik zeker niet opgeven, het is een heel leuke baan”, zegt ze. De koffiebar ziet Ann vooral als een leuk tijdverdrijf. “Sommige mensen kopen een moto op hun vijftigste, ik verkoop koffie. Wat zeker ook meespeelt, is dat het deurtje van onze binnenkoer bijna altijd openstaat. Heel veel mensen kijken binnen en buren komen goeiendag zeggen. Het voelde logisch aan om hier iets te verkopen, de plek leent zich ertoe”, legt Ann uit.

Haar gezellige binnenkoer ligt in een van de smalle zijstraatjes aan de Begijnhofkerk. 

Haar gezellige binnenkoer ligt in een van de smalle zijstraatjes aan de Begijnhofkerk. © Joren De Weerdt

Ook aan de naam hangt een verhaal vast. “Madame Arabelle was de koffiedame in De Collega’s. Zij had ook een kar. Ik ben opgegroeid met die reeks en ik heb daar zo’n mooie herinneringen aan. Omdat ik zelf voor televisie werk, leek me dat een mooie ode aan actrice Jo Crab. De Collega’s zijn oorspronkelijk ook gestart als een toneelstuk van het Mechels Miniatuur Theater.”

Koffiebar Madame Arabelle in de Sint-Alexiusstraat is op vrijdag open van 8.30 tot 13u en zaterdag van 13 tot 17u. “Zondag zijn we open als het deurtje openstaat. Ik denk trouwens dat mijn deurtje heel vaak ook in de voormiddag zal openstaan.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio