Vorig jaar konden alleen sport- en clubzwemmers terecht in het Keerdok, vanaf deze zomer ook andere zwemmers. 

Vorig jaar konden alleen sport- en clubzwemmers terecht in het Keerdok, vanaf deze zomer ook andere zwemmers. © Joren De Weerdt

Vanaf deze zomer kun je ook recreatief zwemmen in het Mechelse Keerdok

Mechelen -

Je kunt deze zomer opnieuw zwemmen in het Keerdok in Mechelen. Vanaf vrijdag 24 juni is het open water opnieuw toegankelijk voor het publiek. Nieuw is dat niet alleen sportieve zwemmers welkom zijn, maar ook recreatieve. Al wordt het Keerdok geen strandzone.

Sven Van Haezendonck

Sinds enkele dagen ligt er opnieuw een ponton in het Keerdok. Waar vorig jaar de focus lag op sport- en clubzwemmers, breit stad Mechelen daar ook een recreatief hoofdstuk aan. “Met het groen licht voor sportief zwemmen in het Keerdok vervulde onze stad vorig jaar een pioniersrol. In samenspraak met de Vlaamse Waterweg trekken we die graag door naar recreatief zwemmen. Zo geven we iedereen de kans om van deze unieke activiteit te genieten”, zegt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Sport.

Beleving op het water is de inzet: dat kan een zwembeurt zijn, of een activiteit op een opblaasstructuur bijvoorbeeld. Het Keerdok is voor iedereen toegankelijk, telkens in tijdssloten van twee uur. Een strandzone komt er niet. Daarvoor verwijst de stad naar de naburige recreatiedomeinen zoals De Nekker en Sport Vlaanderen in Hofstade (Zemst).

Redders houden toezicht in de zwemzone. 

Redders houden toezicht in de zwemzone. © Joren De Weerdt

“Om het beste van deze twee werelden te kunnen garanderen, worden sport en recreatie nooit op hetzelfde moment georganiseerd. Zo blijven ze letterlijk uit elkaars vaarwater, en kunnen onze redders op maat handhaven”, vertelt Labsir. Door de stroming en diepte – want je kan nergens staan – is er aan open water zwemmen een extra veiligheidsaspect gebonden. Zwemmers vanaf 8 jaar zijn welkom, maar ze moeten tot hun 12de begeleid zijn door een volwassene.

Scheepvaart

De Vlaamse Waterweg, die instaat voor het beheer en de exploitatie van het Keerdok, leverde de vergunning af om zwemmen mogelijk te maken. Veiligheid was daarbij een belangrijk uitgangspunt. “Met de zwemzone beantwoordt de stad aan de vraag van verschillende zwemliefhebbers. Tegelijkertijd bieden we de garantie dat het dok naast een zwemplek ook een waterweg blijft, waar scheepvaart vlot kan passeren”, zegt schepen Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), voorzitter van De Vlaamse Waterweg.

Het programma voor de zwemzome is flexibel en natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Wie er wil zwemmen, kan best de sociale media en de website van de stad raadplegen. Aan het voormalige gebouw van A.S. Adventure komen er opnieuw containers met sanitair en kleedkamers. (svh)

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio