© ATV

Zwijndrecht haalt wisselmeerderheid, fusiegesprekken kunnen opstarten

Zwijndrecht -

Er komt een studie en er volgen verkennende gesprekken over een eventuele fusie van Zwijndrecht met één van zijn buurgemeenten. Dat werd donderdagavond door een wisselmeerderheid goedgekeurd in de gemeenteraad van Zwijndrecht. De partij van de burgemeester stemde tegen.

Rebecca Van Remoortere

Met zeventien stemmen voor en acht stemmen tegen haalde N-VA Zwijndrecht donderdag een belangrijke slag thuis. N-VA diende een motie in om een studie en verkennende fusiegesprekken op te starten met buurgemeenten als Kruibeke en Beveren.

Dat is een gevoelig thema, want burgemeester André Van de Vyver (Groen) van Zwijndrecht is tegen de opstart van die fusiegesprekken. De acht tegenstemmen kwamen dan ook allemaal van de partij Groen van de burgmeester.

“Wij zijn niet tegen een objectief onderzoek. Juiste informatie is altijd nuttig. Maar een fusie is vandaag een brug te ver, en een dure en tijdrovende studie naar de voor- en nadelen daarvan is niet aan de orde”, klinkt het bij Van de Vyver.

Maar omdat zowel de meerderheidspartijen Vooruit en CD&V als de oppositie N-VA en Vlaams Belang voor stemden, kunnen de gesprekken nu toch worden opgestart.

In de gemeenteraad werd ook afgesproken dat inwoners van Zwijndrecht op termijn ook geraadpleegd worden over heel de kwestie en hun mening kunnen geven.

Aangeboden door onze partners