PARCOURS GIRO. Etappe 13 (Sanremo-Cuneo): nieuwe kans voor sprinters (als ze over de helling geraken)

De dertiende rit in de Giro is een korte: 150 km van Sanremo naar Cuneo. Met één klim die kan beslissen of het een massasprint wordt met alle snelle mannen, of met een beperktere groep. Of kan opnieuw een grote vluchtersgroep standhouden?

Werner Bourlez

Start: om 13.20 uur in Sanremo

Aankomst: omstreeks 17.15 u in Cuneo

Afstand:150 km

Het parcours

Na één enkele klim, de Colle di Nava (cat. 3, 10 km aan 7%) in het eerste deel van de route, volgt een lange rit door de Cuneo-vlakte. Op weg naar die Colle di Nava gaat de route door talrijke goed verlichte tunnels. De laatste kilometers van deze etappe worden gereden op brede, rechte en goed verharde stadswegen, met wel enkele rotondes. Bij de ingang van de oude stad van Cuneo rijden de renners 800 meter lang op geplaveide wegen, voordat ze de laatste kilometer afleggen richting finish aan gemiddeld 2,5%.

De favorieten

Het is een wedstrijd die alle kanten uit kan. Een vroege vlucht, met veel renners, kan het tot het einde uitzingen. Een sprint wordt verwacht, maar de vraag is of alle snelle mannen de klim overleven. Mathieu van der Poel wellicht wel, zijn tegenstanders worden mogelijk tweevoudig ritwinnaar Arnaud Démare, Fernando Gaviria, Mark Cavendish (of Davide Ballerini), Alberto Dainese en Giacomo Nizzolo.

Dit zijn de sleutelmomenten

De Colle di Nava ligt op 100 km van de finish, maar snelle mannen als Mark Cavendish zullen daar moeten lossen. Krijgen ze de tijd om terug vooraan aan te sluiten of wordt er na de klim hard doorgereden door teams als Alpecin-Fenix, in functie van Mathieu van der Poel.

Dit moet u nog weten

Het parcours is te vergelijken met Milaan-Sanremo 2020, maar dan in omgekeerde richting.

 

 ©  AP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio