Katherine Ennekens in het interieur van Ganterie Boon. De Antwerpse organiseert wandelingen langs oude en authentieke winkelinterieurs. 

Katherine Ennekens in het interieur van Ganterie Boon. De Antwerpse organiseert wandelingen langs oude en authentieke winkelinterieurs. © Walter Saenen

Een wandeling langs oude en soms vergeten winkelinterieurs

Antwerpen -

Wie tussen de H&M, Zara en andere internationale ketens de weg niet meer vindt naar oude winkeltjes kan altijd op wandel gaan met Katherine Ennekens. De Antwerpse speurt al jaren naar originele winkelinterieurs en probeert ze te behoeden voor de sloop.

Patrick Van de Perre

Katherine Ennekens is kind aan huis bij bij Ganterie Boon aan de Lombardenvest zo blijkt. En dat mag geen verbazing wekken, want het interieur van de zaak is authentiek en behoort wellicht tot één van de oudste van Antwerpen.

Over het interieur van deze winkel hoeft niemand zich zorgen te maken verzekert de uitbaatster. Het interieur is beschermd en de eigenaars zijn zich ervan bewust dat ze in een zeer bijzondere omgeving hun waren aan de man en de vrouw brengen.

“Helaas is dat niet in elke winkel het geval. In de loop der jaren zijn er veel waardevolle interieurs verdwenen toen een zaak ophield te bestaan. In een aantal gevallen is het nog afwachten wat er met het winkelmeubilair gebeurt. De verdwenen tabakszaak aan de Sint-Jorispoort is daar een voorbeeld van”, zegt Katherine Ennekens.

Door regelmatig een aantal wandelingen te organiseren langs mooie en soms ook bedreigde winkelpanden, wil de vrouw mensen bewust maken van de vele mooie winkelpanden en hun interieur die de stad nog heeft.

“Deze interieurs bepalen mee de charme van de stad”

“Tijdens de wandeling vertellen we waarom het van belang is om een winkel met een authentiek interieur te bewaren. We passeren onder andere langs prachtige modehuizen, een piepkleine bakker, een designwinkel en een juwelier. Het zijn stuk voor stuk zaken die allemaal nog een interieur hebben dat meer dan vijftig jaar oud”, vertelt Katherine Ennekens.

Volgens de vrouw beseffen de uitbaters van dergelijke zaken wel degelijk dat hun commercieel succes mee bepaald wordt door het mooie interieur van hun zaak. “Dit soort van winkels bepalen mee de charme van de stad.”

De speurtocht naar dergelijke interieurs, en het streven om ze te behouden, begon bijna 12 jaar geleden toen vergeefs geprobeerd werd om het interieur van een winkeltje op het Koningin Astridplein te redden.

“Het ging om het snoepwinkeltje uit 1962, waar met de Verhalenbazaar nog een tentoonstelling over de wijk heeft plaatsgevonden”, licht Katherine Ennekens toe. Sindsdien gaat ze op zoek naar andere pareltjes in heel België. Wie deze zomer nog een authentiek exemplaar ontdekt, mag het haar altijd laten weten. Wie weet krijgt dat interieur dan een plaats in haar tweede boek.

Er zijn wandelingen op 24 mei, 9 juni en 11 juni telkens van 14 tot 16u. Info instagram: old.shops.in.belgium, katherine.ennekens@telenet.be

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio