Het kruispunt van Diepestraat met Sluis in Mol. 

Het kruispunt van Diepestraat met Sluis in Mol. © Tommy Maes

Graafwerken Diepestraat tijdelijk stilgelegd wegens asbestlaag onder wegfundering

Mol -

De graafwerken in de Diepestraat in Mol-Sluis liggen tijdelijk stil, omdat de aannemer een asbestlaag onder de wegfundering aantrof. Een gespecialiseerde firma moet de asbestlaag nu via aangepaste afbraaktechnieken verwijderen.

Maandag 16 mei ging fase twee van de rioleringswerken in Mol-Sluis van start in de Diepestraat. Bij de start van de graafwerken ontdekte de aannemer onder de wegfundering een asbestlaag. De opbraak van de fundering werd meteen stilgelegd en de kleine oppervlakte blootgelegde asbest werd opnieuw afgedekt.

Er is een historische verklaring voor waarom er asbest onder de fundering ligt. “De Diepestraat ligt op korte afstand van de vroegere Balmatt-asbestfabriek in Mol-Donk en bij de aanleg van de straat vele decennia geleden is blijkbaar fabrieksafval gebruikt om de fundering extra draagkracht te geven”, zegt schepen voor Openbare Werken André Verbeke (N-VA).

“Die praktijk werd in een ver verleden toegepast, toen de mensen nog niet wisten hoe schadelijk asbest is. Tijdens de studie- en ontwerpfase van het project zijn er in de Diepestraat zes boringen gebeurd. Omdat er slechts in één boring sporen van asbest werden aangetroffen, gaat het om een zeer lokaal probleem. In het bestek zijn ook gepaste maatregelen voorzien. Maar bij de start van de graafwerken bleek dat de asbestlaag onder één rijstrook van de volledige Diepestraat aanwezig is.”

Geen gevaar

Volgens het gemeentebestuur is er geen gevaar voor de volksgezondheid. “De gebruikelijke fundering en het uiteindelijke wegdek werden aangelegd in asfalt en zijn volledig asbestvrij”, zegt Verbeke. “In deze situatie bestond er nooit een gevaar dat de diepgelegen asbest in de omgeving vrijkwam. Asbest is risicovol voor de gezondheid na langdurige en herhaalde blootstelling aan losse, rondvliegende asbestvezels. Ook is de opengebroken oppervlakte meteen weer toegedekt.”

De aannemer schakelt nu een gespecialiseerde aannemer in om het asbest correct te verwijderen. Dat gebeurt met de nodige veiligheidsmaatregelen, zodat er geen asbestvezels vrijkomen. “De werken vragen de nodige voorbereiding, wat mogelijk ook een impact heeft op de fasering van de werken”, vertelt Verbeke.

Andere straten

“Om de vertraging zo beperkt mogelijk te houden, voert de aannemer andere werkzaamheden uit. Voor de zekerheid voeren we nog extra boringen uit in Binnenvelden, Hooibergen en Sint-Bernardusstraat. Bij de boringen in de studiefase werd er onder deze straten geen asbest aangetroffen. We nemen bij de verdere uitvoering van het rioleringsproject alle maatregelen om deze historische verontreiniging op een correcte en veilige manier te verwijderen.”  (Tommy Maes )

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio