De districtsraad van Deurne. 

De districtsraad van Deurne. © Jan Stassijns 

Districtsraad buigt zich volgende maand over Wim Saerensplein: “Eerst moet de rust terugkeren”

Deurne -

Geen straffe uitspraken over het Wim Saerensplein, donderdagavond op de Deurnse districtsraad, maar een oproep om de rust te doen terugkeren. Voorzitter van de raad, Frank Geudens (Vooruit) begon de avond met een verklaring. “We vragen elke partij om hier intern dieper op in te gaan, over de rol die wij als district kunnen spelen”, aldus Geudens.

Jan Stassijns

LEES OOK. Jongeren terroriseren Wim Saerensplein: “Als ze met twintig rond je komen staan en met stenen beginnen te gooien, dan sta je machteloos”

LEES OOK. Jeugdwerk JES over Wim Saerensplein: “Het lijkt een vergeten plein, waar onvoldoende naar bewoners en pleingebruikers wordt geluisterd”

De gebeurtenissen op het Wim Saerensplein van afgelopen weekend, houdt niet alleen de buurt, maar ook de Deurnse districtsraad in de ban. Toch draaide het donderdagavond niet uit op een uitgebreid, inhoudelijke debat over de situatie. Dat wordt uitgesteld naar volgende maand.

Frank Geudens (Vooruit), voorzitter van de raad, begon de avond met een verklaring, waarin hij alle partijen opriep om zich inhoudelijk te bezinnen. “De districtsburgemeester en ik zijn van mening dat we hierover nog verder moeten nadenken, zodat we hier volgende maand dieper op kunnen ingaan”, aldus Geudens. “Welke rol hebben wij als districtsraad te spelen? Als we naar ons takenpakket kijken, zit daar niet veel in. Anderzijds hebben wij wel een antennefunctie en worden wij geacht de meeste kennis van zaken te hebben op het terrein. We zijn de eerstelijnszorg voor de Deurnenaar, dat moet onze belangrijkste meerwaarde zijn als district.”

Antennefunctie

Geudens voegde daar meteen een belangrijke voorwaarde aan toe. “Want we kunnen onze antennefunctie alleen vervullen, als het stadsbestuur ons hierin waardeert”, zei hij. “We kunnen dat niet afdwingen, maar we hopen dat ze op de Grote Markt wel beseffen dat het belangrijk is om met de adviezen van het district rekening te houden.”

Welke adviezen dat zouden zijn, daar komt dus pas volgende maand op de agenda van de raad, al pleitte Geudens wel voor unanimiteit. “We mogen niet afwijzend reageren naar de bevolking, maar elkaar met een open vizier ondersteunen.”

Zoals de districtsraad begon met het Wim Saerensplein, eindigde hij ook. Jan Van Wesembeeck, fractieleider voor Vlaams Belang had al voor het afgelopen zondag uit de hand liep op het plein, enkele vragen ingediend. “Ze blijft relevant, want het gaat over het verwijderen van alle aanleidingen die tot escalatie kunnen leiden, weg te halen”, zei Van Wesembeeck. “De losliggende stenen, maar ook de lavakorrels in de plantvakken die als projectiel worden gebruikt om naar auto’s en voorbijgangers te gooien. Als er één ding is waar we als district wel vat op hebben, dan is het over de aanplanting van het plein.”

Jeugdwerk

Ook de noodzaak van een jeugdwerking op het Wim Saerensplein kwam ter sprake. Vooral Manal Toumi (PVDA), benadrukte het belang om in te zetten op jeugdwerk op het plein. “We moeten hen meer middelen geven, zodat ze ook in Deurne-Oost, waar JES nu niet actief is, hun werk kunnen doen”.

Ook schepen van Jeugd, Elke Brydenbach (N-VA) is dat idee genegen. “Al wordt dat niet door ons, maar door de stad bepaald”, zei ze. “We zullen het gesprek met de stad moeten aangaan, maar eerst moet de rust op het plein terugkeren. Anders heeft dat geen kans op slagen.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio