Commandant van Azov-regiment verstuurt nieuwe boodschap vanuit Azovstalfabriek: “Er is een operatie aan de gang”

De beelden van Oekraïense strijders die de Azovstalfabriek in Marioepol verlaten en zich overgeven aan Russische troepen, deden Rusland de voorbije dagen triomferen. De definitieve val van Marioepol was een feit. Maar nog niet alle Oekraïense strijdkrachten hebben de staalfabriek in de havenstad verlaten, zo moet blijken uit deze korte videoboodschap van de plaatsvervangend commandant van het Azov-regiment.

joro

De Azovstalfabriek gold wekenlang als laatste bolwerk van het Oekraïense verzet in een voorts platgebombardeerde en bezette stad. Eerder werden de burgers die zich in het gigantische complex schuilhielden geëvacueerd en sinds begin deze week hebben ook honderden strijders de fabriekssite verlaten. Volgens het Russische ministerie van Defensie gaat het om 1.730 strijders, onder wie tachtig gewonden.

LEES OOK. Defensiespecialist over val Azovstal-fabriek, hét symbool van verzet tegen de Russen: “Een heel goede strategie”

De strijders werden ontwapend en afgevoerd met bussen naar door Rusland gecontroleerd gebied. Gevreesd wordt dat honderden onder hen in strafkolonies worden gestopt en mogelijk aankijken tegen de doodstraf.

LEES OOK.

Maar de strijd is toch nog niet volledig gestreden, zo moet blijken uit een vandaag verspreidde korte videoboodschap van Sviatoslav Palamar, die geldt als plaatsvervangend commandant van het Azov-regiment.

“Vandaag (19 mei, red.) is dag 85 van de oorlog. Mijn commando en ik zijn op het grondgebied van de Azovstalfabriek. Er is een operatie aan de gang waarvan ik de details niet zal aankondigen. Met dank aan de wereld, bedankt aan Oekraïne. Tot ziens.”

Hoeveel strijders zich nog in de catacomben van de fabriek bevinden en welke operatie ze plannen is niet duidelijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio