Ravenhofkasteel.  

Ravenhofkasteel.  © Erik Vandewalle

Samenwerking met Kempens Landschap levert subsidies op voor restauratie Ravenhof

Stabroek -

De ramen en deuren van het Ravenhof krijgen een flinke opknapbeurt. Stichting Kempens Landschap start in september met de restauratie van het schrijnwerk. Het agentschap Onroerend Erfgoed kende hiervoor 350 000 euro aan subsidies toe.

Om de toekomst van het kasteel te verzekeren werd er eerder al een Ruimtelijk Uitvoeringsplan opgesteld. De restauratie van het verfijnde schrijnwerk dat zo typerend is voor het kasteel is één van de eerste stappen daaruit. Op vraag van de gemeente coördineert Stichting Kempens Landschap de restauratiewerken. Daarvoor bestelde de stichting eerst een studie bij architectenbureau Karuur.

Jan de Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap: “Dankzij die studie weten we per raam en deur wat de precieze noden van het schrijnwerk zijn en kunnen we overgaan tot een duurzame restauratie om zo het historisch karakter van het gebouw te respecteren.”

“Het originele glas blijft zoveel mogelijk behouden, maar hier en daar plaatsen we monumentglas of voorzetramen om zo energie te besparen. Het houtwerk wordt niet alleen vernieuwd of hersteld, maar ook opnieuw geschilderd. Tegelijk pakken we ook de slechte delen van het dakschrijnwerk aan. Daaraan beginnen we in het voorjaar van 2023”, vult Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap aan.

(evdw)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio