Het gezin van Karen Vrolix vangt zorgkittens op. Kinderen Fien en Sterre ontfermen zich over kittens Romeo en Julia. 

Het gezin van Karen Vrolix vangt zorgkittens op. Kinderen Fien en Sterre ontfermen zich over kittens Romeo en Julia. © Tommy Maes

Poezencentrale Mol ontfermt zich al tien jaar over zorgkatjes: “Sinds corona moeten we nog meer dieren opvangen”

Mol, Balen -

Poezencentrale Mol viert dit jaar haar tiende verjaardag. Als ongesubsidieerd erkend asiel vangt de vereniging katjes in nood op bij opvanggezinnen. De laatste jaren is het aantal katjes dat de Poezencentrale opvangt, fors toegenomen. “Vorig jaar is het heel erg zwaar geweest en dit jaar vrezen we hetzelfde”, luidt het.

Poezencentrale Mol is een ongesubsidieerd, maar erkend asiel voor katjes in nood. De vereniging ontstond uit het zwerfkattenproject van de gemeente Mol. “Als vrijwilligers voor het zwerfkattenproject kwamen we vaker katjes en nestjes tegen die dringend zorg nodig hadden”, vertelt Stefanie Loomans van Poezencentrale Mol. “Die katjes die nog konden worden gesocialiseerd of zorgen nodig hadden, wilden we niet terug uitzetten en er was toen al veel tekort aan opvang voor deze katjes. Daarom besloten we zelf een asiel op te richten. In 2012 is Poezencentrale Mol in het leven geroepen als erkend asiel.”

De katjes worden niet op een centrale locatie opgevangen, maar bij opvanggezinnen thuis. Momenteel heeft Poezencentrale Mol een vijftiental opvanggezinnen die zich als vrijwilliger ontfermen over zorgkatjes. Het gezin van Karen Vrolix in Balen is een van die opvanggezinnen.

“Ik kwam met de Poezencentrale in contact toen ik een kat via de vereniging adopteerde”, zegt Karen. “Toen ik vernam dat de Poezencentrale nog opvanggezinnen zocht voor zorgkittens, besloot ik me als vrijwilliger te engageren. Het hele gezin stond daar ook achter. Dat is absoluut nodig, want het heeft ook een grote impact op het gezin. Je moet er volop voor geëngageerd zijn. Je ontfermt je namelijk over erg kleine of zieke dieren die veel aandacht en zorg nodig hebben. Maar je haalt er ook veel voldoening uit. En wanneer ze uiteindelijk via adoptie een nieuwe thuis hebben, houden we contact met hun nieuwe gezin. Zo krijg ik nog vaak berichtjes over hoe het momenteel met de dieren is gesteld.”

Stefanie Loomans van Poezencentrale Mol en opvangouder Karen Vrolix.

Stefanie Loomans van Poezencentrale Mol en opvangouder Karen Vrolix. © Tommy Maes

De Poezencentrale zorgt ervoor dat de opvanggezinnen de nodige voeding, medicatie en materialen krijgen om voor de katjes te zorgen. Ook de dierenartskosten worden via de Poezencentrale betaald. “We kunnen gelukkig rekenen op de steun van verschillende dierenartsen die net als ons het welzijn van de dieren voorop stellen”, zegt Stefanie Loomans. “We zorgen er onder meer voor dat de katten ongeacht de kosten de nodige verzorging en behandeling krijgen en worden gevaccineerd, gechipt en gesteriliseerd of gecastreerd. Dat kost ook veel geld. Zo bedroegen onze kosten in 2021 72.000 euro, waarvan ruim 50.000 euro aan dierenartskosten, omdat we ook de allerzwaksten alle kansen geven.”

Daarnaast neemt het aantal katten dat de Poezencentrale jaarlijks opvangt fors toe. “Vorig jaar was het heel zwaar en dit jaar vrezen we hetzelfde”, vertelt Stefanie. “Sinds de strenge coronamaatregelen voorbij waren, zagen we het aantal katjes in nood weer stijgen. In 2020 vingen we een tweehonderdtal zorgkatjes op en in 2021 steeg dat aantal naar bijna driehonderd. Mensen moeten beseffen dat huisdieren geen wegwerpvoorwerpen zijn. Als je van je kat houdt, dan moet je er ook goed voor zorgen. Zorg ervoor dat je kat gechipt en gesteriliseerd of gecastreerd wordt en de nodige vaccinaties krijgt, zodat het dier gezond kan opgroeien.”

Wat te doen bij vondst kittens

Nu er veel kittens worden geboren, wil Poezencentrale Mol ook enkele richtlijnen verspreiden wat je moet doen wanneer je een nest kittens vindt. “Geef gevonden kittens in elk geval nooit zelf eten”, zegt Stefanie.

“Vaak doen mensen dat met de beste bedoelingen, maar dat loopt slecht af. Ook raden we aan om de kittens op hun plaats te laten liggen, tenzij ze op een gevaarlijke plaats of in de kou liggen. Bel de Poezencentrale op het alarmnummer 0475-78 64 45 en spreek daar een boodschap in. We nemen niet meteen op, maar reageren altijd op meldingen over kittens of volwassen katten in nood. De vrijwilligers komen vervolgens zo snel mogelijk ter plaatse en doen het nodige voor de diertjes. Het is ook wettelijk verplicht om gespecialiseerde hulp zoals een asiel in te schakelen. Het is ook niet toegelaten om gevonden kittens zelf te houden of uit te delen aan anderen. Er staan zelfs strenge boetes op.”

(Tommy Maes)

www.poezencentrale.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio