© Robin Fasseur

WK Counter-Strike gaat van start in het Sportpaleis: “Ik kan niet beschrijven hoe het voelt om hier te zijn”

Antwerpen -

In het Antwerpse Sportpaleis is vandaag de kwartfinale van de PGL Major CS:GO van start gegaan, het officieuze wereldkampioenschap Counter-Strike. Acht teams strijden voor de prestigieuze titel. De eerste wedstrijd, tussen NIP en FAZE is al een klepper van formaat. De fans, die van overal komen afgezakt naar het Sportpaleis gaan door het dolle heen. “Hier zijn, is een droom die uitkomt”, zegt Saulo (31) uit Brazilië.

Jan Stassijns

Alle ‘virtuele’ ogen zijn sinds vandaag gericht op Antwerpen, waar de eindfase van het grootste toernooi van het populaire videospel Counter-Strike (CS:GO) wordt ingezet. Zo’n 4.000 fans wonen de eerste twee wedstrijden van de kwartfinales live in het Antwerpse Sportpaleis, officieel de PGL Major genoemd.

Enkele uren voor de openingsshow, stroomden de eerste fans al toe. En ze komen van overal, Engeland, Italië, Frankrijk en zelfs Brazilië. En zoals dat gaat in het voetbal, zingen (of roepen) ook deze supporters elkaar toe. En dan moet de eerste wedstrijd nog beginnen.

Braziliaan Saulo (31) kan nog altijd niet geloven dat hij er bij is. Hij is hier om Furia, een Braziliaans team naar de overwinning te schreeuwen. Het is de eerste keer dat hij een PGL Major live meemaakt. “Het is een droom die uitkomt”, zegt hij. “Ik kan niet beschrijven hoe het voelt om hier te zijn. Ik speel al heel mijn leven Counter-Strike. De grote droom is om ooit een pro te worden.”

Braziliaan Saulo (31): “Ik kan niet beschrijven hoe het voelt om hier te zijn.”  

Braziliaan Saulo (31): “Ik kan niet beschrijven hoe het voelt om hier te zijn.”  ©  Robin Fasseur

Felix (25), Benjamin (26) en Ines (23) wonen in Bretagne, Frankrijk. Hoewel hun favoriete teams (Vitality en G2 Esports) al uit het toernooi zijn geknikkerd, wilden ze dit voor geen geld van de wereld missen. “Dit is het échte werk”, klinkt het. “Ook voor ons is het de eerste keer dat we dit live kunnen meemaken. Het is best bijzonder dat het zo dicht bij huis is. Maar het draait niet enkel om de wedstrijden zelf. We hebben hier de kans om de spelers te ontmoeten, handtekeningen te verzamelen. En de openingsshow, dat op zich is al een unieke beleving om mee te maken.”

Benjamin (26), Ines (23) en Felix (25) uit Frankrijk. 

Benjamin (26), Ines (23) en Felix (25) uit Frankrijk. ©  Robin Fasseur

Het bleken profetische woorden. Om 16u is het zover. De klok telt af en de fans in de zaal laten zich horen. Niet alleen in het Sportpaleis wordt het toernooi op de voet gevolgd. Via de livestream wordt de eerste wedstrijd door meer dan 250.000 mensen gevolgd. En dat aantal zal alleen maar toenemen naarmate de PGL vordert. Ben (18) en James (18) uit Engeland blijven dan ook tot en met de finale zondag. “Dit is het grootste Counter-Strike evenement en nog maar het tweede grote toernooi sinds de lockdown”, zegt James. “Dus uiteraard blijven we tot de finale. Dat wordt pas echt waanzinnig. Live heerst er een heel andere dynamiek dan het thuis achter je pc-scherm volgen. Het is al een bijzonder toernooi geweest. In de eerste fases hebben heel wat topteams, zoals Astralis en Cloud 9, zich niet kunnen kwalificeren. En dan heb je Spirit, één van de grootste verrassingen, waar niemand van dacht dat ze het zover zouden schoppen.”

James (18), Ben (18) en Ben (18) uit Engeland. 

James (18), Ben (18) en Ben (18) uit Engeland. ©  Robin Fasseur

De sfeer tijdens de eerste kwartfinale is best te vergelijken met die in een voetbalstadion. Met gespannen blik volgt het Sportpaleis de tien spelers die elkaar bekampen. Met de handen in het haar wanneer het misloopt. Met de nodige decibels wanneer iemand het loodje legt.

Ook heel wat Belgen vinden hun weg naar het Counter-Strike toernooi in het Sportpaleis. Wannes Vandevelde (22) en Jens Bruneel (24) komen uit het ‘verre’ West-Vlaanderen naar Antwerpen. Maar ver is een relatief begrip in de esports. Voor hen is dit een thuismatch. “Het is echt verrassend dat de PGL Major in Antwerpen doorgaat”, zegt Wannes. “Esports stelt in België eigenlijk niet veel voor. Er wordt heel weinig aandacht aan besteed. In Denemarken bijvoorbeeld, daar maakt de esportsverslaggeving gewoon deel uit van het tv-nieuws. Antwerpen heeft echt wel een effort gedaan om dit in de kijker te zetten. Al denk ik dat er weinig gaat veranderen. Binnen twee weken is iedereen dit al vergeten, vrees ik.”

Wannes Vandevelde (22) en Jens Bruneel (24) uit West-Vlaanderen.  

Wannes Vandevelde (22) en Jens Bruneel (24) uit West-Vlaanderen.  ©  Robin Fasseur

Hoe verloopt de PGL Major?

 

24 teams begonnen twee weken geleden aan de voorrondes van de PGL Majors, het officieuze wereldkampioenschap Counter-Strike. Acht teams haalden de eindfase, die vandaag (donderdag) startte in het Antwerpse sportpaleis. De kwartfinales worden uitgevochten op donderdag met NIP versus Faze en Spirit versus Furia. Vrijdag nemen Ence het op tegen de Copenhagen Flames, gevolgd door Navi versus Heroic. 

De beste vier teams stoten door naar de halve finales op zaterdag, maar voor de apotheose is het wachten tot zondag. Dan vindt om 20u de grote finale plaats. De winnaar mag het beste Counter-Strike team ter wereld noemen en neemt de felbegeerde trofee mee naar huis. 

De winnaar van de finale, zondag, gaat met deze trofee naar huis. 

De winnaar van de finale, zondag, gaat met deze trofee naar huis. ©  Robin Fasseur

 

 ©  Robin Fasseur

 

 ©  Robin Fasseur

Faze, het team dat de spits mocht afbijten tegen NIP.  

Faze, het team dat de spits mocht afbijten tegen NIP.  ©  Robin Fasseur

 

 ©  Robin Fasseur

 

 ©  Robin Fasseur

 

 ©  Robin Fasseur

 

 ©  Robin Fasseur

Aangeboden door onze partners