© BELGA

Coalitiepartners CD&V en Vooruit keren zich tegen burgemeester en willen wel fusiegesprekken opstarten

Zwijndrecht -

Zowel de Zwijndrechtse meerderheidspartijen CD&V en Vooruit als oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang willen fusiegesprekken opstarten met de buurgemeenten. Burgemeester André Van de Vyver van Groen is faliekant tegen. “We kunnen beter nu preventief handelen”, klinkt het bij schepen van onder meer Openbare Werken Bruno Byl (CD&V).

Rebecca Van Remoortere

Er is onenigheid ontstaan in Zwijndrecht. Deze keer niet over PFAS of Oosterweel, maar wel over een eventuele fusie met buurgemeenten Kruibeke of Beveren. De lokale fractie van oppositiepartij N-VA liet eerder al weten dat het graag een team wil samenstellen om fusiegesprekken aan te gaan met de gemeenten Beveren en of Kruibeke omdat de gemeente Zwijndrecht daar volgens hen goed bij zou varen.

Ondertussen wordt in de gemeente een wisselmeerderheid samengesteld want, opvallend, ook de meerderheidspartijen Vooruit en CD&V steunen dat voorstel van N-VA. Dat doen ze vanavond ook openlijk op de gemeenteraad.

Hoogbouw

“Voor ons is het simpel. De burgemeester wil noch praten met Wase gemeentes, noch met Antwerpen over een fusie. Als meerderheidsfractie vinden we dat onaanvaardbaar. Voor kleine gemeenten wordt het op termijn misschien verplicht om te fuseren. In Zwijndrecht komen we er niet alleen met 19.000 inwoners. Als we de koers willen blijven varen om zelfstandig te blijven, kan dat alleen met meer inwoners door hoogbouw. Wij zijn tegen hoogbouw en voor lage sociale woningbouw zodat we het landelijke karakter van de gemeente kunnen behouden”, zegt raadslid Stephen Hargreaves (Vooruit).

Vooruit wil nu zowel fusiegesprekken opstarten met de Wase buurgemeenten als met Antwerpen. “We willen geen district worden van Antwerpen, maar staan wel open voor onderhandelingen. Als wij dat in een meerderheid beslissen op de gemeenteraad mag de burgemeester zeggen wat hij wil, dan komen de gesprekken er toch.”

Niet met Antwerpen

“De gesprekken kunnen uiteindelijk nog afspringen en dan is het zo, maar dan hebben we toch minstens geprobeerd. Met CD&V zijn we vooral voorstander van gesprekken met gemeenten uit het Waasland en niet met Antwerpen. We werken als gemeente nu al meer samen met Wase gemeenten. Ook met de regiovorming willen wij veel liever horen bij regio Waasland.”

CD&V wil binnenkort ook een bevraging organiseren bij de inwoners van de gemeente naar hun mening over een eventuele fusie.

Maar dat is dus allemaal niet naar de zin van burgmeester André Van de Vyver van de partij Groen. “Groen Zwijndrecht ziet momenteel geen heil in een fusie en verwacht vooral een aantal belangrijke nadelen voor de gemeente en haar inwoners. Daarnaast zijn wij ervan overtuigd dat Zwijndrecht de slagkracht en de juiste schaal heeft om autonoom te blijven functioneren”, klinkt het bij de partij van de burgemeester.

“Wij hebben overigens geen fusie nodig om begrotingstekorten dicht te rijden op de kap van de inwoners, die in elk scenario jaarlijks honderden euro’s extra zullen moeten betalen aan personenbelastingen en openbaar vervoer. Als dat de prijs is voor meer slagkracht, dan kunnen we die ook betalen zonder onzichtbaar op te gaan in een artificieel geheel.”

Bestuurskracht

“Groen-Zwijndrecht kiest er dan ook resoluut voor om de financiële uitdagingen binnen de gemeente aan te pakken volgens de gekende formule: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Een onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeente werd al door het college goedgekeurd.”

Volgens de burgemeester is het aan de inwoners om duidelijk te maken wat ze willen. “Misschien moeten de partijen die wel heel graag een fusie willen dat ook eens duidelijk zeggen, en de kiezer dan laten beslissen in 2024. Van mening verschillen is in een democratie gelukkig mogelijk. Wij betreuren deze wisselmeerderheid, maar als er zo duidelijkheid komt over waar ieder partij voor staat, is het toch nuttig geweest. In de gemeenteraad vragen we in ieder geval de nodige verduidelijkingen”, aldus Van de Vyver.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio