De bewoners van serviceflats Residentie De Loteling kregen vorig jaar ook al hun coronavaccin in ZNA Joostens in Zoersel.  

De bewoners van serviceflats Residentie De Loteling kregen vorig jaar ook al hun coronavaccin in ZNA Joostens in Zoersel.  ©  kma

Thuiswonende tachtigplussers uit ELZ Voorkempen moeten voor tweede boosterprik tijdelijk naar ZNA Joostens in Zoersel

Zoersel -

Tachtigplussers uit de ELZ Voorkempen, kunnen vanaf 7 juni voor hun tweede boosterprik terecht om het domein van ZNA Joostens op de Kapellei in Zoersel. Ze ontvangen hiervoor nog een uitnodiging. Wie in een woonzorgcentrum verblijft, kan daar zijn coronaprik krijgen.

Kristin Matthyssen

Het vaccinatiecentrum van ELZ Voorkempen in het Provinciaal Vormingscentrum in Oostmalle is dicht. De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid besliste op 6 mei dat ouderen vanaf tachtig jaar een tweede boostervaccinatie kunnen krijgen. Wie tot deze meest kwetsbare groep behoort, wordt binnenkort per brief en digitaal ingelicht over het aanbod en kan een vaccinatie-afspraak maken. De eerste boosterprikken worden gezet vanaf 7 juni.

Ouderen vanaf 80 jaar zijn het meest kwetsbaar om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Hun immuniteit kan door hun leeftijd al minder optimaal zijn en ook in woonzorgcentra schuilt nog altijd het gevaar van een uitbraak om de hoek, waarbij het virus snel kan rondgaan. Bovendien heeft deze groep bij de vorige campagne als eerste een booster gekregen, waardoor er bij hen al de meeste tijd verstreken is sinds hun laatste immuniteitsboost.

“We willen deze mensen daarom de kans en de keuze geven om zich opnieuw te laten vaccineren en hun persoonlijke bescherming zo hoog mogelijk te houden”, klinkt het bij ELZ Voorkempen. ”De keuze om al dan niet deze tweede booster te krijgen, is een individuele keuze en dient voor je individuele bescherming. Er is momenteel geen aanbeveling om systematisch alle tachtigplussers een tweede booster te geven.”

Wie in een woonzorgcentrum verblijft, kan daar zijn tweede booster krijgen. 

Wie in een woonzorgcentrum verblijft, kan daar zijn tweede booster krijgen. ©  JEFFREY GAENS

In de Eerstelijnszone Voorkempen (gemeenten Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel) gaat het in totaal om zo’n 7.500 personen. Voor de meeste thuiswonende ouderen gebeurt de boostervaccinatie op de terreinen van ZNA Joostens in Zoersel, een tijdelijke locatie tot eind juni. Iedereen vanaf tachtig jaar ontvangt hiervoor per post en digitaal via zijn e-box/burgerprofiel en e-mailadres een bericht.

Mensen die in de woonzorgcentrum verblijven, krijgen daar hun boostervaccinatie als ze dat willen. Ze ontvangen geen aparte uitnodigingsbrief.

Als mensen in staat zijn om naar het vaccinatiecentrum te komen, maar geen geschikt vervoer hebben, kunnen ze contact opnemen met de gemeente waar ze wonen of met het vaccinatiecentrum via het nummer 03-201.50.40. Zij vinden voor hen een oplossing. De 80-plussers die om medische redenen niet naar het vaccinatiecentrum kunnen komen, bespreken dat met hun huisarts.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio