Het kasteel ligt zo diep verscholen tussen de rododendrons en bomen dat het vanop straat niet te zien is. Deze oude toegangspoort bevindt zich in de Alfons Van de Sandelaan. 

Het kasteel ligt zo diep verscholen tussen de rododendrons en bomen dat het vanop straat niet te zien is. Deze oude toegangspoort bevindt zich in de Alfons Van de Sandelaan. © jaa

Nieuwe plannen voor kasteel Spreeuwenberg: megaprivéwoning met achttien kamers en wellness

Schilde -

De familie Mortelmans heeft haar plannen voor Spreeuwenberg aangepast. “We willen het enige nog overgebleven kasteel van Schilde in ere herstellen. Kasteel en domein blijven volledig in privéhanden. De achttien voorziene kamers zijn er nu al”, aldus bouwheer Philip Mortelmans. De buurt blijft sceptisch en vermoedt dat dit slechts de eerste fase is van een groter commercieel project mét hotel en appartementen.

Jan Auman

Kasteel Spreeuwenberg, gelegen tussen Alfons Van de Sandelaan, Liersebaan en Hovenierslaan, werd opgetrokken in het derde kwart van de twintigste eeuw, maar heeft een veel oudere kern die teruggaat tot het begin van de 16de eeuw. Het neoclassicistisch kasteel, dat ook Spreeuwenborg genoemd wordt, is gelegen in een drie hectare groot park, waardoor het vanop straat nauwelijks te zien is.

De voorlopig laatste bewoner was arts Louis Rombouts. Deze orthopedisch chirurg, die ook voorzitter is geweest van voetbalclub Berchem Sport, overleed in 2016. Sindsdien staat Spreeuwenberg leeg. Het hart van architect Philip Mortelmans (M2), van wie de familie al generaties in Schilde woont, bloedde bij de aanblik van dit vervallen stuk erfgoed. Hij kon zijn familieleden overtuigen om Spreeuwenberg gezamenlijk aan te kopen.

De plannen van de familie Mortelmans om het kasteel na restauratie om te vormen tot wellnesshotel en ernaast een nieuw gebouw met veertien luxeflats op te trekken, lokten vorig jaar veel protest uit van de buurt en stootten op een weigering van het schepencollege.

Spreeuwenberg, één van de laatste overgebleven kastelen in Schilde, staat te verkommeren en daar wil de familie Mortelmans verandering in brengen..

Spreeuwenberg, één van de laatste overgebleven kastelen in Schilde, staat te verkommeren en daar wil de familie Mortelmans verandering in brengen.. © RR

Achttien kamers

“We hebben akte genomen van de bezwaren en hebben onze plannen aangepast”, vertelt Philip Mortelmans, architect en namens de familie ook afgevaardigd bouwheer. “Voor ons primeert het restaureren van deze verborgen onderkomen parel. In overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed gaan we de symmetrie van het kasteel herstellen door een vleugel aan te bouwen. Nieuwe losstaande volumes zijn in het actuele ontwerp niet meer voorzien. Het domein wordt ook niet opengesteld voor de buitenwereld.”

Opvallend: Spreeuwenberg krijgt nog altijd achttien kamers - allemaal voorzien van sanitair - een ondergronds zwembad met fitness en een grote wellness. Buiten worden 23 parkeerplaatsen aangelegd. “Maar die kamers zijn er nu al allemaal. Ze verkeren echter in slechte staat en zijn soms zelfs niet toegankelijk. Zo is er geen trap meer naar de derde verdieping. We gaan alles minutieus herstellen naar het oorspronkelijk ontwerp. Het buitenaanzicht blijft bewaard en het kasteel krijgt opnieuw zijn vroegere uitstraling”, beweert Philip Mortelmans stellig.

Toch privé

Al even formeel is de bouwheer over de toekomstige bestemming: Spreeuwenberg wordt een privéresidentie. Er komt een kantoorruimte voor de uitoefening van een vrij beroep. Er moet niet één boom sneuvelen in het domein.

“Dit is géén vastgoedproject, wel een goedbedoelde poging om waardevol, maar bedreigd erfgoed te redden. We gaan Spreeuwenberg niet te koop zetten. Dit blijft hoe dan ook familiebezit. Je kan het vergelijken met wat er onlangs met het mooie landhuis Vinkenhof in ’s-Gravenwezel is gebeurd. Dat doet nu na restauratie eveneens dienst als privéwoonst”, weet Mortelmans, die in het midden laat wie er gaat wonen.

Buurtbewoner Roger Degrieck, één van de woordvoerders van de omwonenden, die de familie Mortelmans ervan verdenkt bewust niet alle kaarten op tafel te leggen

Buurtbewoner Roger Degrieck, één van de woordvoerders van de omwonenden, die de familie Mortelmans ervan verdenkt bewust niet alle kaarten op tafel te leggen © JAA

Slinks

De buurt, die tegen de vorige en grootschaliger plannen 72 bezwaarschriften indiende, is er niet gerust op. “Een gezinswoning? Voor een sjeik of Hollywoodster zeker”, zijn buren Roger Degrieck en Gert Kerkstoel erg sceptisch.

“De plannen om later een hotel te voorzien op het domein, zijn er nog altijd, maar komen door deze slinkse handelswijze nog niet aan de oppervlakte. Hierover werden door de familie Mortelmans zelfs al concrete vragen gesteld aan de gemeente, met voorwaardelijk gunstige antwoorden tot gevolg. Ze zouden beter spreken van Leugenberg in plaats van Spreeuwenberg.”

Juridische veldslag

Het openbaar onderzoek loopt tot 23 mei. De buurtbewoners gaan geen petitie meer indienen. Ze bereiden een juridische veldslag voor met drie verschillende topadvocaten. Hun voornaamste argumenten: dit is slechts een klein deel van een veel groter project. De buurt werd door de bouwheer niet betrokken bij de plannen, terwijl dit door de burgemeester gevraagd was. De tegenstanders wijzen er verder op dat het kasteel door afbraak en heropbouw van de dakverdieping ruim vier meter zal ‘groeien’.

“We herhalen dat ook wij een goede oplossing willen voor dit domein en dat we geen verzuurde mensen zijn. Maar we zijn echt ongerust over het feit dat deze dierbare plek het decor dreigt te worden voor traditionele ontwikkeling: beton, appartementen, parkings en horeca terwijl we allemaal dachten te wonen in een groene en rustige wijk”, aldus de woordvoerders van de buurt. (jaa)

Een luchtbeeld van kasteel en domein Spreeuwenberg.

Een luchtbeeld van kasteel en domein Spreeuwenberg. © RR

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio