De leerlingen van de lagere school voor bijzonder onderwijs Tongelsbos voelen zich al helemaal thuis in de nieuwe turnzaal.

De leerlingen van de lagere school voor bijzonder onderwijs Tongelsbos voelen zich al helemaal thuis in de nieuwe turnzaal. © Marc Peeters

Nieuw gebouw voor lagere school Tongelsbos officieel in gebruik genomen: “Turnzaal en vijf klassen erbij”

Tongerlo -

De leerlingen van de lagere school voor bijzonder onderwijs Tongelsbos in Tongerlo (Westerlo) genieten sinds de paasvakantie van een nieuw gebouw dat mee werd opgetrokken door de leerlingen van de op dezelfde site gevestigde secundaire school. “Het nieuwe complex bestaat uit een turnzaal en vijf klassen”, zegt directeur Chris De Ceulaer. “Les geven en volgen is weer wat aangenamer geworden.”

Marc Peeters

Op Tongelsbos was er vooral nood aan bijkomende binnenruimte om te sporten. “De lagere school en de secundaire school maakten beide gebruik van de sporthal op ons domein, maar door het toenemend aantal leerlingen die bij ons secundair onderwijs volgen, werd het steeds moeilijker om het gebruik van de sporthal te matchen met de lessenroosters”, zegt Chris De Ceulaer. “Daarom hebben we voor de leerlingen van de lagere school een nieuw turnzaalcomplex gebouwd.”

In de lijn van de traditie op Tongelsbos hebben de leerlingen zelf hun steentje bijgedragen. En dat mag je haast letterlijk nemen. “In de secundaire school leiden we jongeren op die straks in de bouwsector aan de slag kunnen. Metselen, loodgieterij, vloeren of de aanleg van de omgeving: er zijn tal van mogelijkheden om leerlingen in te schakelen. Het klinkt misschien cliché, maar deze leerlingen halen echt eer uit hun werk als ze ervaren dat ze iets blijvend moois hebben gerealiseerd.”

Lees- en snoezelruimte

In de vijf klassen in de nieuwbouw zitten de oudste leerlingen van de lagere school. “Tot voor de paasvakantie zaten er nog drie klassen in containers”, zegt Chris De Ceulaer. “Die containers konden we al weghalen. De twee overblijvende klassen zaten in een ander gebouw. In de ruimte die daar nu is vrijkomen, gaan we een stille lees- en snoezelruimte inrichten. Het andere lokaal gaan we gebruiken voor lessen met een technische toets. Daar steeds hetzelfde lokaal voor gebruiken, zorgt ervoor dat de leerkrachten veel minder met materiaal moeten slepen.”

Directeur Chris De Ceulaer is blij met het nieuwe pand.

Directeur Chris De Ceulaer is blij met het nieuwe pand. © Marc Peeters

Voor de lagere school zijn de bouwplannen op Tongelsbos daarmee afgerond. Het project kon rekenen op subsidies vanuit het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION). De vzw Stichting voor Tongelsbos moest zelf ook nog ruim 220.000 euro inbrengen. Bouwtechnisch gaat de aandacht nu weer volop naar de secundaire school. Er is daar nog nood aan bijkomende klaslokalen.

Aanstaande zaterdag organiseert Tongelsbos de jaarlijkse opendeurdag, een mooie gelegenheid dus om met de nieuwe accommodatie uit te pakken en het complex officieel in gebruik te nemen.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio