Pizzachef Sergio Demir die er als nieuwe vennoot is bijgekomen. Eén oven, vier lampen: veel is er niet nodig om verse pizza’s te bakken. Er werd extreem in kosten gesnoeid om niet overkop te gaan. 

Pizzachef Sergio Demir die er als nieuwe vennoot is bijgekomen. Eén oven, vier lampen: veel is er niet nodig om verse pizza’s te bakken. Er werd extreem in kosten gesnoeid om niet overkop te gaan. ©  kristin matthyssen

Restaurant ziet kosten met 40% stijgen en probeert nu te overleven als afhaalpizza

De prijsstijgingen leggen een strop rond de horeca. Tasty, een populair restaurant in Ranst, heeft zelfs de drastische beslissing genomen om zijn gelagzaal en terras te sluiten. Met het nieuw deliveryconcept Pizza All’Angolo (op de hoek in het Italiaans, red.), waarbij ze slechts één ruimte en één oven moeten gebruiken, proberen ze nu te overleven.

Kristin Matthyssen

Ristorante Tasty van Ergün Aktepe en Ibrahim Dülger had een goede reputatie in Ranst en stond bekend om zijn pasta’s, grillgerechten, vegetarische schotels, verse burgers, pita en shoarma. Na vier jaar in de Doggenhoutstraat verhuisde de zaak vorig jaar naar de overzijde.

Sergio Demir in actie. Doordat ze zich op pizza’s focussen, moeten ze nu ook geen frituurolie meer verversen.  

Sergio Demir in actie. Doordat ze zich op pizza’s focussen, moeten ze nu ook geen frituurolie meer verversen.  ©  kma

“Aan onze klanten heeft het niet gelegen”, zegt Ibrahim. “We waren hier goed aanvaard. Door de werkzaamheden aan de weg is het wel rustiger geworden. Zeker vanuit Borsbeek, Wommelgem en Antwerpen is het tijdelijk moeilijk geworden om hier te geraken.”

Het Tasty-team benadrukt dat die wegwerkzaamheden niet de hoofdoorzaak zijn geweest om het concept nu radicaal te veranderen. Ristorante Tasty werd vervangen door Pizza All’Angolo, waarbij verse pizza’s kunnen worden afgehaald of aan huis geleverd in Ranst en omgeving. De gezellige gelagzaal en het mooi terras zijn gesloten, en dat doet pijn aan het horecahart van Ergün en Ibrahim, die er nu als derde vennoot de pizzachef Sergio Demir hebben bijgenomen.

Ristorante Tasty. Sommige klanten komen nog nietsvermoedend naar de zaak. 

Ristorante Tasty. Sommige klanten komen nog nietsvermoedend naar de zaak. ©  kma

“Door de stijgende energiekosten, de oorlog in Oekraïne en de coronanasleep hebben al onze leveranciers hun prijzen met 30 tot 40% verhoogd. Het is niet meer normaal. Omdat het door de wegwerkzaamheden rustiger is en wij uitsluitend met verse producten werken, moesten wij vaak groenten wegsmijten. Bij normale prijzen is dat geen drama, maar als alles dubbel zo duur is, is dat dramatisch. Als we zo de hele zomer zouden hebben voortgedaan, waren we overkop gegaan.”

Het afhaalpunt, naast het terras dat gesloten is. 

Het afhaalpunt, naast het terras dat gesloten is. ©  kma

Er was maar één reddingsboei. “We hebben drastisch op alle kosten gesnoeid. Het restaurant zelf is dicht, net als het terras. Als dat open is, moet je iemand betalen om de glazen te wassen en de klanten te bedienen. Om pizza’s te bakken is slechts één oven vereist. We werken nu vanuit één ruimte, met vier lampen die branden. Onze grote koelruimte en frigo’s staan uit. Zelfs de koffiemachine staat uit. Dat lijken details, maar de gas- en elektriciteitsfacturen waren niet meer te doen. Dat we over zonnepanelen beschikken, zal ons energieverbruik op deze manier draaglijk houden.”

Ergün in de gelagzaal van Tasty die voorlopig dicht blijft.  

Ergün in de gelagzaal van Tasty die voorlopig dicht blijft.  ©  kma

In plaats van gratis te werken, zoals ze door die duurdere prijzen bezig waren, hopen ze via de delivery nu een leefbaar inkomen over te houden. “Want ook onze eigen rekeningen thuis moeten betaald worden. Ik denk dat de buitenwereld niet beseft wat er gaande is in de horeca. De frituurolie is van 30 euro naar 80 euro opgeslagen. Nu we alleen pizza’s bakken, moeten we de frituurolie niet meer verversen. De sauzen die wij altijd gratis bijgaven, zijn dubbel zo duur geworden, net als de kip en de verse sla. Aan sommige voedingswaren geraakte ik zelfs niet meer bij mijn gebruikelijke leverancier”, zegt Ergün.

De stoelen op de tafels. 

De stoelen op de tafels. ©  kma

De meeste klanten reageren begripvol en kwamen al af. “Al zijn er ook wel die bellen en direct inleggen als ze horen dat ze alleen pizza’s kunnen bestellen. Dat snap ik. Naast de pizza’s hebben we ook nog wel lookbrood en bruschetta, frisdranken en twee desserten.” Sergio, Ergin en Ibrahim denken dat veel horecazaken de komende maanden failliet zullen gaan. ”Wat er nu gaande is, is ongezien, en ik zit al zo lang in de horeca”, zegt Ibrahim, die hoopt op betere tijden.

Pizza All’Angolo, Lievevrouwestraat 65 in Ranst, 03-256.62.71

Pizzachef Sergio gaat het tij doen keren. 

Pizzachef Sergio gaat het tij doen keren. ©  kma

De gelagzaal van Tasty. 

De gelagzaal van Tasty. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio