Stéphanie Frappart. 

Stéphanie Frappart. ©  ISOPIX

Uniek: FIFA selecteert drie vrouwelijke scheidsrechters voor Qatar (maar waar zijn de Belgen?)

De kans dat de Rode Duivels een WK-wedstrijd onder leiding van een vrouw spelen, is reëel geworden. De FIFA heeft namelijk drie vrouwelijke refs geselecteerd voor het toernooi in Qatar, een primeur.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Match in 85ste minuut afgefloten? Geen probleem! Beruchte Afrikaanse ref mag opnieuw naar het WK

De Franse Stéphanie Frappart, Salima Mukansanga uit Rwanda en Yoshimi Yamashita uit Japan zullen later dit jaar de allereerste vrouwen zijn die een WK-wedstrijd voor mannen fluiten. Frappart is de bekendste aangezien ze al floot in de Ligue 1 (sinds 2019), Europese supercup (2019), Champions League (2020) en WK-kwalificaties (2021).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarnaast werden ook drie vrouwelijke assistenten geselecteerd: Neuze Black (Brazilië), Karen Diaz (Mexico) en Kathryn Nesbitt (VS). Ze zijn onderdeel van een groep van 36 scheidsrechters, 69 assistent-scheidsrechters en 24 videorefs voor het wereldkampioenschap dat plaatsvindt tussen 21 november en 18 december.

“We zijn heel blij dat we voor het eerst in de historie vrouwelijke scheidsrechters hebben kunnen selecteren”, zei Pierluigi Collina, de voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de FIFA. “Dit is het einde van een lang proces, dat enkele jaren geleden begon met de aanstelling van vrouwelijke scheidsrechters bij toernooien van de junioren en senioren. Zo benadrukken we dat voor ons kwaliteit telt en niet iemands geslacht. Ik hoop dat in de toekomst de keuze voor vrouwelijke scheidsrechters bij mannentoernooien als iets normaals wordt gezien en niet langer als iets sensationeels. Ze verdienen het om op dit WK te zijn, omdat ze constant op een hoog niveau presteren.”

Geen Belgen te bespeuren

Opvallend: er is opnieuw geen Belg geselecteerd om te fluiten op het WK. Daarvoor moeten we al teruggaan naar het WK in Zuid-Afrika van 2010 toen Frank De Bleeckere drie wedstrijden in goede banen leidde. Er zullen wel twee Nederlanders aanwezig zijn: scheidsrechter Danny Makkelie en videoref Pol van Boekel.

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio