© ATV

Brandstichting in Fatimapark tijdens inspraakvergadering: “Godzijdank is Mariabeeld niet in brand gevlogen”

Pulle -

Net op het moment dat er in De Griffel een participatiemoment rond de toekomst van het bedevaartsoord Fatimapark in Pulle aan de gang was, werd er brand gesticht bij het centraal opgestelde Mariabeeld. Door de warmte van het vuur barstte het glas van de beschermingskast, maar het Onze-Lieve-Vrouwbeeld bleef als bij wonder gevrijwaard. De verontwaardiging in Pulle is groot na deze zoveelste daad van vandalisme. “We zijn aan een ramp ontsnapt”, zegt Rita Van de Velde, echtgenote van parkverzorger Julien Cornelis.

Kristin Matthyssen
Met een brandbaar product werd de ijzeren kaarsenhouder die Gaston zelf maakte, in brand gestoken.

Met een brandbaar product werd de ijzeren kaarsenhouder die Gaston zelf maakte, in brand gestoken. ©  kma

Intussen heeft het geregend, maar woensdagavond lag alles er nog poederdroog bij. Om het domein op te waarderen en Julien wat te ontlasten van zijn gewaardeerd vrijwilligerswerk als tuinman van Maria, nam Stichting Kempens Landschap het Fatimapark vorig jaar voor 27 jaar in erfpacht van de kerkfabriek van Pulle.

De inwoners van Pulle hadden onlangs allemaal een uitnodiging in de bus gevonden van de gemeente Zandhoven om woensdagavond mee te komen brainstormen over het domein. Normaal sluit Julien Cornelis om 20u altijd de poort. “Maar omdat het participatiemoment om 19u was, ben ik nu voor één keer uitzonderlijk later gaan afsluiten, direct na die vergadering rond 21.45u”, vertelt hij. “Ik rook een brandgeur, maar omdat er naast het domein nog iemand in een atelier bezig was, dacht ik dat het daar vandaan kwam.”

Pas toen Julien ’s morgens het domein opnieuw opende, zag hij dat er brand was gesticht. “Blijkbaar werd met een brandbaar product de kaarsenhouder in brand gestoken”, zegt schepen van Patrimonium Rudy Willems (CD&V), die mee het inspraakmoment begeleidde. “Hierdoor ontstond er een soort vuurbom. We mogen van geluk spreken dat de vlammen niet op de droge bomen zijn overgeslagen. De glazen beschermingskast rond het Mariabeeld is door de hitte wel gebarsten.”

De verontwaardiging in Pulle is groot. 

De verontwaardiging in Pulle is groot. ©  kma

Gaston Van Laer (85) die meer dan 25 jaar lang het bedevaartsoord onderhield alsof het zijn eigen tuin was, kon zijn boosheid donderdag moeilijk verbergen toen hij de schade kwam aanschouwen. “Ze hebben voor niks meer respect”, zei hij.

Het participatiemoment woensdag in De Griffel. 

Het participatiemoment woensdag in De Griffel. ©  GC

Julien Cornelis (77) hoopt dat Kempens Landschap snel werk zal maken van de restauratie van de kast rond het beeld. “In Pulle was algemeen geweten dat er een infomoment gaande was. Heeft iemand van onze afwezigheid geprofiteerd? Hadden ze benzine bij zich? Wie zal het zeggen.” Bij het vorig geval van vandalisme, toen een beeld van de Kruisweg werd omgestoten, waren Julien en zijn echtgenote ook net een weekendje aan zee. “Toen was het glas als bij wonder niet gebarsten”, zegt Rita, die de bloemen giet en het toilet poetst in het domein. “Wij zijn zó blij dat het Mariabeeld, een schenking van wijlen Mia Obbels uit Pulderbos die het beeld speciaal meebracht uit Fatima in Portugal, niet in brand is gevlogen. Stel je voor: iedereen zit in De Griffel te discussiëren over het Fatimaoord terwijl het bedevaartspark ondertussen afbrandt. Ik ben er rond 18.30u nog geweest. Toen brandde er een noveenkaars en zat er één theelichtje in de kaarsenhouder.”

De wildcamera die Julien net voor zijn verjaardag gekregen had. 

De wildcamera die Julien net voor zijn verjaardag gekregen had. ©  kma

Julien Cornelis had zondag voor zijn 77ste verjaardag net nog een wildcamera van zijn zoon gekregen. “Hij had hem beter al gehangen”, zegt Rita al grappend. “Maar waar dan exact? Er zijn verschillende ingangen.”

Of de gemeente er de mobiele overlastcamera die ze samen met de gemeente Ranst aankocht niet kan zetten? “We zullen bekijken wat we kunnen doen, maar je kan niet overal camera’s hangen”, zegt schepen Willems.

Het beeld vooraan in het park. 

Het beeld vooraan in het park. ©  kma

Uit het inspraakmoment woensdag kwam naar voor dat iedereen wil dat het Fatimaoord een plaats moet blijven om tot rust te komen. “Maar of er een waterpartijtje komt, waar er extra banken nodig zijn, wat er zeker moet blijven en wat weg mag: dat alles moet na deze inputronde allemaal nog verder beslist worden door Stichting Kempens Landschap, die het een en ander breder gaat kaderen zodat we mogelijk aanspraak kunnen maken op LEADER-subsidies”, zegt schepen Willems.

Godzijdank bleef het Mariabeeld, een schenking van Mia Obbels, gespaard. 

Godzijdank bleef het Mariabeeld, een schenking van Mia Obbels, gespaard. ©  kma

Er werd ook gesproken of de Kruisweg achteraan in het bos weg mag of gerestaureerd moet worden. Hier leek de meerderheid voor een restauratie gewonnen.

Omdat het meimaand Mariamaand is, wordt Fatima momenteel trouwens druk bezocht. Jonge wielrennertjes van de wielerschool in Herentals kwamen vorige week nog naar Fatima gereden om hun fiets te laten zegenen en woensdag kwam een grote groep van Samana Pulderbos er nog bidden en zingen.

Het participatiemoment in De Griffel. 

Het participatiemoment in De Griffel. ©  GC

Het domein van Fatima. 

Het domein van Fatima. ©  kma

Er werd met een brandbaar product gewerkt.  

Er werd met een brandbaar product gewerkt.  ©  kma

Aangeboden door onze partners