Aanklager eist levenslang en 15 jaar terbeschikkingstelling voor Alexander Dean: “Dit is het maximum”

Op het assisenproces rond de bodybuilder heeft aanklager Serge Malefason donderdagochtend levenslange opsluiting gevorderd voor de viervoudige moordenaar Alexander Dean (29). Daarnaast eist hij ook dat hem vijftien jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank wordt opgelegd. Aan het einde van de pleidooien kreeg beschuldigde Alexander Dean nog eens het laatste woord. Snikkend betuigde hij zijn spijt aan de nabestaanden. “Ik wou dat ik iets kon doen. Iets kon rechtzetten. Het spijt me.”

Marc Klifman

Nadat Alexander Dean woensdagavond door de jury schuldig werd verklaard voor viervoudige moord en foltering, zijn donderdag de debatten over de strafmaat begonnen. “U hebt geoordeeld dat Alexander Dean vier mensen heeft vermoord”, zegt aanklager Serge Malefason aan de jury. “U hebt aangegeven dat de dood van Gery en Marie-José geen ‘wrong time, wrong place’ was. U hebt aangegeven dat Jeroen Verstraete een gruwelijke doodsstrijd is tegemoet gegaan en in heel zware omstandigheden is overleden. Samen moeten we nu op zoek naar een passende straf. Vermits het gaat om gruwelijke feiten is alleen een zware straf op z’n plaats. De verdediging zal zeggen dat ik een bloeddorstig man ben, maar ik denk dat er maar één iemand in de zaal een bloeddorstig man is en dat is de man in de box.”

LEES OOK. Jonge advocaat (24) geeft indrukwekkend pleidooi voor Alexander Dean: “Men kiest zijn wieg niet. Ik sta hier, hij zit daar”

De aanklager kwam meteen to the point. “Ik hoef niet weg te steken dat ik op het einde minstens levenslang zal vorderen. We zijn hier geconfronteerd met een medeburger die op gruwelijke wijze het leven heeft ontnomen van vier andere medeburgers. Het leed dat is toegebracht aan de burgerlijke partijen is nooit te herstellen. Jeroen, Maïlys, Gery en Marie-José kunnen nooit worden teruggebracht.”

Aanklager Serge Malefason. 

Aanklager Serge Malefason. ©  Simon Mouton

Volgens aanklager Malefason toont Alexander Dean geen greintje medeleven. “Hij had minstens twee motieven. De keiharde wraak op Jeroen Verstraete. Een man die hem niets misdaan heeft, maar die acht uur lang psychisch en fysisch gefolterd is. Een man die finaal mocht kijken naar de foto van zijn vader en dan een dolksteek in het hart kreeg. Een tweede motief noem ik het bezitsmotief. Als ik Maïlys niet kan hebben, dan kan niemand haar hebben. Simpel.”

LEES OOK. Advocaat Kris Vincke haalt keihard uit naar Alexander Dean: “Je bent zoals Hannibal Lecter. Met een grijns naar de doodsangsten van je slachtoffers kijken”

De aanklager ziet voor Alexander Dean geen enkele verzachtende omstandigheid. “Als hij levenslang krijgt, moet hij minstens 15 jaar opgesloten blijven”, zegt hij. “Op vandaag is Dean 1.758 dagen van z’n vrijheid beroofd. Omgerekend zou hij dus nog 10 jaar moeten zitten. 2,5 jaar per slachtoffer dus. Gelijk welke straf je geeft, hij zal nooit in proportie staan met het leed dat de burgerlijke partijen is aangedaan. Met de schade die Dean heeft aangericht binnen de samenleving.”

Naast een levenslange gevangenisstraf eist Serge Malefason ook dat Alexander Dean vijftien jaar ter beschikking blijft voor de strafuitvoeringsrechtbank. “Dan kan ik hem onder toezicht houden. Schendt hij zijn voorwaarden bij een eventuele vrijlating, dan stopt men hem onmiddellijk terug binnen. Dit is het maximum binnen mijn wettelijke mogelijkheden.”

Platteau: 30 jaar is gepaste straf

Johan Platteau, de advocaat van Alexander Dean, mocht na de aanklager ook pleiten voor een lagere straf. “De feiten zijn erg. Heel, heel erg. En ik vrees dat niemand naar ons zal willen luisteren. Maar denk goed na wat je doet. Ieder van u. Levenslange opsluiting. Voor altijd. Weg. Nooit meer naar iets kunnen verlangen. Naar niets meer kunnen uitkijken.”

“Weet je dat er in Portugal of Duitsland zelfs geen levenslange opsluiting bestaat? De zwaarste straf die je in Noorwegen kan krijgen, is 21 jaar opsluiting, meneer de advocaat-generaal. En de cijfers zijn beter dan in België. Een verschrikkelijke straf, levenslange opsluiting. Dat is voor altijd weg. De straf, het dichtst bij de dood. Denk daar goed over na. Dat hij zwaar moet gestraft worden, honderd procent akkoord. Er zijn vier mensen dood. Ik heb hun foto’s hier bij mij. Ik heb het verdriet van hun familie gezien, gehoord en gemerkt.”

Platteau vindt 30 jaar opsluiting een gepaste straf voor Alexander Dean. “En als hij dan nog een gevaar blijft, dan ga ik akkoord dat hij 15 jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank moet blijven.”

Alexander Dean: “Ik wil zeggen dat het me spijt”

Alexander Dean kreeg na het pleidooi van zijn advocaat nog één keer het laatste woord van de voorzitter. Hij ging in tranen rechtstaan en zei snikkend door de micro. “Ik wil zeggen dat het mij spijt. Van alle slachtoffers, ook voor Jeroen. Een man die net zo eenzaam is als ik. Die net zo gebroken was als ik. Het spijt me ook voor Marie-José en Gery, dat ik die twee uit elkaar gehaald heb. En het spijt me van Maïlys. Dat had ik nooit gewild. En Maël, het spijt me dat ik je zus vermoord heb. Het spijt me zo erg. Ik wou dat ik iets kon doen. Iets kon rechtzetten. Het spijt me.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio