Uroloog dr. Philip den Hollander bij de bedieningsconsole die de chirurgierobot haarfijn aanstuurt. 

Uroloog dr. Philip den Hollander bij de bedieningsconsole die de chirurgierobot haarfijn aanstuurt. © ZNK

Operatierobot maakt urologische ingrepen preciezer

Geel -

In het Ziekenhuis Geel zetten twee urologen-specialisten sinds een maand een operatierobot in bij het verwijderen van prostaten bij kanker. Dat geeft de patiënt meer comfort. De ingreep verloopt bovendien preciezer en veiliger.

Hans Otten

Dat de robottechnologie van Da Vinci in Ziekenhuis Geel een plek heeft gekregen, is een beslissing die is genomen in de schoot van het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK). Door die samenwerking tussen de vier Kempense ziekenhuizen kunnen ze bepaalde subspecialisaties naar de regio halen, zodat ook de Kempense patiënten dicht bij huis specifieke behandelingen krijgen waarvoor ze anders grote verplaatsingen moeten maken.

Beter dan kijkoperatie

In Ziekenhuis Geel zetten dr. Philip den Hollander en dr. Thomas Roza van de samenwerkende associatie Urologie Kempen sinds april een ultramoderne robot in bij het verwijderen van de prostaat bij prostaatkanker. De ingreep is vergelijkbaar met een kijkoperatie, maar is voor sommige operaties nog meer geschikt.

“Slechts minieme incisies (insnijdingen, red.) zijn nodig”, zegt dr. den Hollander van Ziekenhuis Geel. “De robot biedt ook betere beelden, een hogere nauwkeurigheid en meer controle. Daardoor is er minder bloedverlies, minder pijn na de operatie en treden er minder complicaties op. Dat leidt tot een sneller herstel.”

Elke hand- en vingerbeweging wordt omgezet in aansturingen voor de robotarmen.

Elke hand- en vingerbeweging wordt omgezet in aansturingen voor de robotarmen. © ZNK

Geavanceerde spelcomputer

De installatie waarmee de chirurg aan de slag gaat, heeft wat weg van een geavanceerde spelcomputer. Via een speciale bedieningsconsole kan hij met joysticks de robotarmen aansturen. Dat verloopt uitermate precies: elke minimale hand- en vingerbeweging zet de console om in een robotbeweging, maar een veiligheidssysteem filtert er onbedoelde bewegingen zoals trillingen wel uit.

“Dat vergt natuurlijk veel ervaring, want een robot doet niets uit zichzelf”, zegt dr. Roza van Algemeen Ziekenhuis Turnhout. “Die ervaring bouw je gaandeweg op. Daarom bedienen telkens dezelfde twee urologen de robot, bijgestaan door gespecialiseerde anesthesisten en verpleegkundigen.”

Eender welk ziekenhuis

De twee urologen behandelen in de verschillende Kempense ziekenhuizen zowat 150 patiënten met prostaatkanker per jaar. Voortaan wordt van ieder van hen, in welk Kempens hospitaal zij origineel ook terechtkomen, meteen onderzocht of zij in aanmerking komen voor deze behandeling via robotchirurgie. “Huisartsen kunnen hun patiënten dus veilig doorsturen naar ieder ZNK-ziekenhuis, want elk van hen heeft toegang tot de robot”, zegt algemeen directeur Jan Flament van Ziekenhuis Geel.

De robot voert de bewegingen uit die de uroloog via het bedieningspaneel ingeeft.

De robot voert de bewegingen uit die de uroloog via het bedieningspaneel ingeeft. © ZNK

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio