De fiets- en voetgangersbrug verbindt het Rode Kruisplein met het jaagpad aan de overzijde van de Afleidingsdijle. 

De fiets- en voetgangersbrug verbindt het Rode Kruisplein met het jaagpad aan de overzijde van de Afleidingsdijle. © Dirk Vertommen

Tijdelijk fietspad verbindt nieuwe fiets- en voetgangersbrug aan Keerdok met Guido Gezellelaan

Mechelen -

Op zondag 5 juni opent de nieuwe fiets- en voetgangersbrug aan het Keerdok in Mechelen. Omdat het Rode Kruisplein op dat moment moeilijk bereikbaar is door werken, richt de stad een nieuw tijdelijk fietspad in. Dat moet de binnenstad en de Vesten verbinden met de nieuwe brug.

Stijn Van de Sande

De nieuwe brug aan hotel Van der Valk en McDonald’s, die de voorbije weken geplaatst en getest werd, opent op zondag 5 juni. Vanaf dat moment kunnen fietsers en voetgangers via de brug van op het Rode Kruisplein naar het jaagpad richting Malinas en het Zennegat. Maar de eerstkomende maanden is het Rode Kruisplein moeilijk toegankelijk wegens wegenwerken. Die werken maken deel uit van het grote stadsvernieuwingsproject aan het Keerdok.

Om de nieuwe brug toch vlot toegankelijk te maken voor fietsers en voetgangers, richt de stad een tijdelijk fietspad in. “De doorgang langs het water aan de achterkant van het huidige vaccinatiecentrum is momenteel nog afgesloten met hekken”, zegt schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+). “Die doorgang maken we vrij om te gebruiken als doorsteek voor fietsers en voetgangers richting het centrum. Dit moet resulteren in een logische en rustige fiets- en wandelroute tussen de Guido Gezellelaan en het Rode Kruisplein.”

Het tijdelijke fietspad komt langs het water achter de leegstaande winkels aan de Guido Gezellelaan en het vaccinatiecentrum.

Het tijdelijke fietspad komt langs het water achter de leegstaande winkels aan de Guido Gezellelaan en het vaccinatiecentrum. © Stad Mechelen

Anderhalf jaar

Eind 2023 krijgt de site een nieuwe invulling. Het is dan ook een tijdelijke ingreep. “Deze fietsdoorsteek zal in totaal anderhalf jaar beschikbaar zijn”, zegt schepen van Openbare Werken Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “De Keerdoksite wordt in de toekomst een belangrijk knooppunt voor fietsers tussen de wijken Battel en Mechelen-Noord, van en naar de Dijlevallei en winkelpark Malinas. Maar ook tijdens de werken willen we een vlotte verbinding garanderen.”

Voor de realisatie van het tijdelijke fietspad slaan de stad Mechelen en de Vlaamse Waterweg de handen in elkaar. De komende tijd wordt de begroeiing verwijderd, een verharding aangelegd en signalisatie en verlichting aangebracht.

LEES OOK: Leerlingen TSM testen al springend en lopend nieuwe fiets- en voetgangersbrug

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio