Rond de Groenplaats ligt een keerlus voor de tram. Die weghalen is geen goed idee zegt de actiegroep ‘Openbaar Vervoer Nu’. 

Rond de Groenplaats ligt een keerlus voor de tram. Die weghalen is geen goed idee zegt de actiegroep ‘Openbaar Vervoer Nu’. © Joris Herregods

Actiegroep ‘Openbaar Vervoer Nu’: keerlus tram op Groenplaats weghalen geen goed idee”

Antwerpen -

De actiegroep ‘Openbaar Vervoer Nu’ is niet te spreken over het voornemen om de keerlus voor de tram op de Groenplaats weg te halen na de heraanleg.

“Op een moment dat moet worden geïnvesteerd in het openbaar vervoer, doet Antwerpen het omgekeerde”, zegt de voorzitter van de actiegroep Ruben Van Miegroet. De actiegroep is niet alleen tegen het weghalen van de keerlus op de Groenplaats, maar heeft ook vragen bij de plannen om station Antwerpen-Oost deels om te vormen tot een park.

De keerlus voor de tram op de Groenplaats weghalen is een slecht idee vindt de actiegroep. “Deze keerlus is belangrijk want als er problemen zijn, kan de tram nog op tot de Groenplaats rijden. Eenmaal de keerlus weg, zal de reiziger de gevolgen dragen als er moeilijkheden zijn.”

Wel vindt de actiegroep dat meer groen op het plein en de keerlus elkaar niet uitsluiten. Van Miegroet: “De tramsporen kunnen in een grasbedding liggen. Dit zorgt voor meer groen én comfort voor de tramreizigers.”

“Toekomst van het spoor niet hypothekeren”

Ook bij het voorontwerp voor het station Antwerpen-Oost, waar al ver gevorderde plannen zijn voor een parkzone, heeft de actiegroep bedenkingen. “Al jaren vragen veel partijen om het ringspoor en de stations Antwerpen-Dam en Antwerpen-Oost opnieuw in dienst te nemen. Maar het voorontwerp lijkt dit onmogelijk te maken.“

Daarom pleit de actiegroep om alle perrons gereserveerd te houden voor toekomstig reizigersverkeer en de ruimte die nog overblijft geschikt te maken voor wandelaars en fietsers. “Het idee van de stad Antwerpen is niet slecht. Maar de heropening van het ringspoor mag niet onmogelijk worden”, aldus nog Van Miegroet. pvdp

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio