Bart Nauwelaerts en zijn vrouw Christel Grijseels met de buche coco’s. Rechts: de rumrotsen. 

Bart Nauwelaerts en zijn vrouw Christel Grijseels met de buche coco’s. Rechts: de rumrotsen. © Joris Herregods, rr

Buche coco en rumrotsen uit Sint-Amands erkend als streekproduct

Sint-Amands -

Toen Bart Nauwelaerts (44) en Christel Grijseels (35) uit Sint-Amands in 2018 met hun bedrijf Confiserie Nilona startten, hadden ze een missie. Ze wilden oude, vergeten zoetigheden weer de plaats geven die ze verdienen. En dat op ambachtelijke wijze en met alleen natuurlijke producten. Vier jaar laten zijn hun buche coco en rumrotsen officieel erkend als streekproduct.

Ward Bosmans

De vijftigers onder ons herinneren zich ongetwijfeld nog de ‘buche coco’, ‘de sneeuwballen’ en de ‘rumrotsen’. Ze werden ooit op de markt gebracht door de grootvader van Bart. Eind vorige eeuw verdwenen ze definitief uit de snoeprekken, maar nu ruim twintig jaar later zijn ze er terug. En daar zijn veel mensen heel blij mee. Als gedreven confiseurs zijn Bart en Christel zeer trots met de erkenning als streekproduct. “We hebben niet alleen zeer diep moeten graven in onze archieven, maar de erkenning is vooral te danken aan grootvader zijn passie en jarenlange inzet voor zijn levenswerk.”

Grootvader Frans Nauwelaerts.

Grootvader Frans Nauwelaerts. © rr

Zeven ton snoep per dag

In 1944 begon grootvader Frans Nauwelaerts met confiserie Nilona in Niel. Hij maakte likeurpralines, spekken en nougat. Pas begin jaren vijftig begon hij met de sneeuwballen, de buche coco’s en de rumrotsen. Die producten waren het begin van een succesverhaal. Nilona exporteerde zelfs lekkers naar de ons omringende landen. Het bedrijf produceerde tot zeven ton snoep per dag.

“De buche coco is een product dat in België ontstaan is. Het gaat om een soort van buisvormige praline met kokosvulling en met een chocoladelaagje eromheen. Kokos was vroeger heel goedkoop, waardoor de buche coco voor iedereen aan democratische prijzen beschikbaar was”, vertelt Bart.

In de jaren zeventig komt de vader van Bart mee aan boord van Confiserie Nilona. Hij focuste vooral op de verkoop. Hij zorgde ervoor dat Nilona de exclusieve invoerder werd van zo’n ander vergeten snoepgoed: de chocolade sigaretten. “Mijn vader had geen interesse in de productie en zag meer heil in de verkoop van snoep. In 1996 werd Nilona verkocht. Het gevolg was dat na enkele jaren de rumrotsen en buche coco’s van de markt verdwenen. Mijn vader startte met snoepgroothandel Sweet Paradise, waar ik ook vele jaren gewerkt heb.”

Bart en Christel.

Bart en Christel. © Ward Bosmans

Nilona

Bart bleef ook daarna actief in de sector, maar zag de zoete nalatenschap van zijn familie langzaam verdwijnen. “Ik werkte bij een fabrikant van cuberdons. Daar heb ik heel veel geleerd over de productie van snoepgoed. Dat boeide mij enorm en het begon te kriebelen om in de voetsporen van mijn grootvader te treden. In 2018 kon ik Feliz, een klein bedrijfje in Wetteren, kopen. Zij maakten nog confiserie op ambachtelijke wijze. Ik ben dan zelf gaan produceren, samen met mijn vrouw. We maken nougat, buche coco en kokosrepen en het bedrijf kreeg de naam Nilona. De cirkel was rond. De eerste testen die ik deed in juni van 2020 waren meteen een schot in de roos”, zegt Bart.

De productie gebeurt ambachtelijk in koperen ketels.

De productie gebeurt ambachtelijk in koperen ketels. © Ward Bosmans

Ambachtelijk

Nilona houdt vast aan de ambachtelijke productie. Voor de buche coco wordt de vulling eerst gekookt in koperen ketels. “Dat is belangrijk voor de smaak”, zegt Bart. Die vulling bestaat uit glucose, suiker, opgeklopte eiwitten en kokosrasp. Er zijn ook verschillende smaken: vanille, aardbei, pistache, banaan en mokka. Die smaken bepalen de kleur van de vulling. Als het mengsel voor de vulling klaar is, laat Bart het rusten in de oven. “Zo blijven de smaken optimaal bewaard.”

Nadien gaat de vulling in de machine, die er worstjes van maakt. Die worden gechocolateerd en in kleine stukjes gesneden. Voor dit productieproces was Nilona al erkend als ‘Handmade in Belgium’ en ‘Erkend ambacht’. De buche coco en de rumrotsen zijn de topproducten van Nilona. De eerste reacties zijn alvast heel positief. “We krijgen complimenten van de groothandels. Ze zijn vooral blij met de vernieuwing, ook al gaat het om retrosnoep. Sinds een jaar produceren we vanuit onze nieuwe vestiging in Sint-Amands. We hebben een machine gevonden die bijna identiek is aan diegene waarmee mijn grootvader werkte”, besluit Bart Nauwelaerts.

https://nilona.be/nl/home

Buche coco gaat voortaan door het leven als streekproduct. 

Buche coco gaat voortaan door het leven als streekproduct. © Joris Herregods

MEER OVER 't Goei leven

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio