Seppe Leysen van de Kastelse Kayak Klub geeft nog altijd training aan de jongeren. 

Seppe Leysen van de Kastelse Kayak Klub geeft nog altijd training aan de jongeren. © MU

Kastelse Kayak Klub viert gouden jubileum: “Corona stuwde ons ledenaantal omhoog”

Kasterlee -

De Kastelse Kayak Klub viert op zaterdag 21 mei haar vijftigste jubileum aan het lokaal op de Breevensedijk in Kasterlee. De viering is een jaar uitgesteld door corona, maar dat kan de pret niet deren. “De coronaperiode heeft zelfs een boost gegeven aan ons ledenaantal”, zegt Seppe Leysen (64) van de Kastelse Kayak Klub.

Bart Van den Langenbergh

Er zijn heel wat verenigingen die dit jaar een uitgesteld jubileum vieren. Dat is ook het geval voor de Kastelse Kayak Klub. De kajakkers bestonden vorig jaar al vijftig jaar, maar door de gezondheidscrisis kan het feestje nu pas plaatsvinden. De club werd op 13 september 1971 opgericht door een groepje liefhebbers als Kanoclub Kasterlee. Een jaar later hadden de kajakkers al een eigen lokaal in de buurt van de watermolen aan de Kleine Nete in Kasterlee. Naast het organiseren van toertochten richting Grobbendonk en Retie bouwde de kajakclub een internationale reputatie op door deel te nemen aan allerlei wedstrijden in binnen- en buitenland. In verscheidene disciplines leverde de club al Belgische, Europese en wereldkampioenen af.

Nieuw lokaal

“In 2014 zijn we gestart met de bouw van een nieuw lokaal op een perceel grond in de buurt, aan de Breevensedijk”, vertelt Seppe Leysen, samen met zijn oudere broer Paul een van de drijvende krachten van de Kastelse Kayak Klub. “Dat ging gepaard met een investering van 250.000 euro, waarvan de gemeente Kasterlee 125.000 euro bijdroeg. We hebben het lokaal grotendeels zelf opgebouwd. In 2016 hebben we het nieuw lokaal in gebruik genomen. De kantine, kleedkamers en loods zijn groter, alsook de ruimte rondom het gebouw. Daar kunnen we in de zomer een terras uitstallen.”

Burgemeester Ward Kennes legde samen met schepen Walter Van Baelen en Seppe Leysen in 2014 de symbolische eerste steen van het nieuw lokaal van de Kastelse Kayak Klub.

Burgemeester Ward Kennes legde samen met schepen Walter Van Baelen en Seppe Leysen in 2014 de symbolische eerste steen van het nieuw lokaal van de Kastelse Kayak Klub. © pkk

Het nieuwe clubhuis aan de Breevensedijk in Kasterlee is sinds 2016 in gebruik. 

Het nieuwe clubhuis aan de Breevensedijk in Kasterlee is sinds 2016 in gebruik. © Kastelse Kayak Klub

Oudste lid is 87 jaar

Ieder jaar organiseert de bruisende club ook een cursus Start 2 Kajak, wat telkens een impuls geeft aan het ledenaantal. Maar het waren de voorbije coronajaren die de club een echte boost gaven. “Omdat door corona alles stilviel, maar er toch nog kon gekajakt worden, kenden we een piek van 245 leden. Een deel van die nieuwe leden is intussen al afgehaakt, maar momenteel telt onze club toch nog 202 leden”, legt Seppe Leysen uit. “Toen ik jaren geleden zelf nog voorzitter was, was ik al heel fier dat we honderd leden hadden. Ik kajak zelf nog en geef ook nog training aan de jeugd. Onze club telt zestig leden van tussen de 7 en 18 jaar. François Claessens is met 87 jaar op de teller het oudste lid van de club.”

Het jubileumfeest start op zaterdag 21 mei om 14u met een show van ongeveer 250 boten in de loods. Om 15u vindt het ludiek Belgisch kampioenschap achteruitvaren, op een strook van 250 meter, plaats. Na een receptie barst omstreeks 19u het avondgebeuren los met een deejay.

De kajakkers van de Kastelse club halen elk jaar ook het afval uit de Kleine Nete.

De kajakkers van de Kastelse club halen elk jaar ook het afval uit de Kleine Nete. © JORIS HERREGODS

Veel leden van de kajakclub nemen ook deel aan wedstrijden. 

Veel leden van de kajakclub nemen ook deel aan wedstrijden. © Kastelse Kayak Klub

www.kastelsekayakklub.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio