
De kapel staat vlak bij het gelijknamige kruispunt. — © Marc Peeters
Restauratie Uilenbergkapel administratief in gang gezet
Het lokale bestuur van Herenthout stelde vorig jaar een studiebureau aan voor de opmaak van een restauratiedossier voor de Uilenbergkapel. De bouwhistorische studie is ondertussen afgewerkt. Verwacht wordt dat de aanvraag voor het bekomen van een restauratiepremie nog dit jaar kan ingediend worden.
De Uilenbergkapel is beschermd als monument en samen met de omgevende linden en lindendreef vooraan is de kapel beschermd als cultuurhistorisch landschap. “Als gemeente erkennen wij de waarde en het belang van bouwkundig erfgoed. De kapel vormt een beeldbepalend landmark en bijzonder waardevol pand, dat een belangrijke bijdrage levert aan de ruimtelijke en historische identiteit van Herenthout”, menen de schepenen Stefanie Vrins (Eenheid) en Maurice Helsen (CD&V).
Het plan is om eerst de buitenschil aan te pakken. “We willen de restauratie van de Uilenbergkapel met respect voor het monument realiseren en hierbij werken met authentieke materialen en technieken. Op deze manier willen we de Uilenbergkapel in zijn vroegere glorie herstellen en het monument veiligstellen voor de toekomst.”
Deze kapel, ook wel de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Smarten genoemd, bestond al voor 1640. Tijdens een ernstige epidemie verkregen de inwoners van Herenthout op 3 oktober 1670 van de kerkelijke overheid de toelating missen te laten celebreren in de kapel. De inwoners van Herenthout hadden een grote verering voor Onze-Lieve-Vrouw van de Uilenberg en beweerden door haar talrijke gunsten en genezingen verkregen te hebben. (mph)