© ATV

Ondernemingsrechtbank schorst uitspraak Sihame El Kaouakibi over terugbetaling schulden Point Urbain

De ondernemingsrechtbank van Antwerpen schorst de uitspraak over Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi in de zaak rond Point Urban. Dat is één van de failliete bedrijven in het JJ House van El Kaouakibi en haar zakenpartner Erika Nguyen. Er hangt hen onder meer een schadeclaim van een miljoen euro boven het hoofd.

Dante Bellon, Joris van der Aa

LEES OOK. Curator wil miljoen euro schulden verhalen op Sihame El Kaouakibi en partner na faillissement, maar procedureslag dreigt

Donderdag kwam de zaak rond het failliete horecabedrijf van Sihame El Kaouakibi en Erika Nguyen, Point Urbain, voor de ondernemingsrechtbank in Antwerpen, maar de uitspraak over de tussenvordering van de curator werd geschorst in afwachting van de resultaten van de strafprocedure. “De ondernemingsrechtbank wil vermijden een uitspraak te doen die strijdig zou zijn met de resultaten van de strafprocedure”, aldus persrechter Frank Vennekens.

Het strafonderzoek is sinds vrijdag afgerond, maar nu volgt nog de hele procedure waarin onder meer duidelijk moet worden waarvan El Kaouakibi precies wordt verdacht en of er ook personen uit haar omgeving beschuldigd worden. Vervolgens moet de raadkamer zich dan nog uitspreken, en pas daarna zal duidelijk zijn of het effectief tot een rechtszaak komt en tegen wie precies. Die hele verdere procedure zal dus vermoedelijk nog enkele maanden duren.

Audiovisueel materiaal

Het Willebroekse verhuurbedrijf AED vraagt de teruggave van een waslijst aan audiovisueel materiaal van het failliete Point Urbain. De ondernemingsrechtbank heeft zich in die discussie onbevoegd verklaard. Wel vraagt AED de vrijgave van de goederen, omdat de apparatuur eigendom zou zijn van het bedrijf. De ondernemingsrechtbank meent dat de partijen die aanspraak maken op de apparatuur, zich tot de beslagrechter moeten wenden.

Eén miljoen euro aan schulden

De curator van Point Urbain, het horecabedrijf achter JJ House waar onder andere de beruchte keuken stond, vindt dat El Kaouakibi en Nguyen persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schuldenput die ze achterlieten in de vennootschap. De rechter beslist vandaag over de teruggave van de goederen en de persoonlijke aansprakelijkheid van El Kaouakibi en Nguyen.

De curator wil dus 1 miljoen euro van Sihame El Kaouakibi en Erika Nguyen. 762.000 euro daarvan zou van de rekening van Point Urban verdwenen zijn. Daarnaast was 143.000 euro aan goederen niet terug te vinden, waaronder meubels. El Kaouakibi en Nguyen zouden ook 10.000 euro cash hebben gekregen als voorschot voor de organisatie van een trouwfeest, geld dat daarna verdwenen is.

LEES OOK:

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio