Ondergelopen straten, weggewaaide muren en blikseminslagen: onweer houdt lelijk huis in provincie Antwerpen

Na een lange periode van droogte is daar de regen, en die komt meteen in overvloed. Het onweer dat woensdagnacht over ons land trok, liet zich eerst voelen in West-Vlaanderen maar trok daarna ook over de hele provincie Antwerpen, met ondergelopen straten, omgewaaide muren en blikseminslagen tot gevolg. Ook vrijdag wordt het oppassen geblazen: het KMI waarschuwt voor “intense onweers- of regenbuien” met mogelijk zware windstoten, en sluit zelfs niet uit dat code geel wordt opgeschaald naar oranje.

mtm, jvh, EmKe

LEES OOK. Moet je stekkers nog uittrekken, mag je douchen en andere vragen over onweer beantwoord

Woensdagnacht en donderdagochtend vonden de onweersbuien vooral plaats in het westen van het land, en dan vooral langs de lijn Kortrijk-Wingene-Gent. In het Oost-Vlaamse Erpe-Mere raakte een vrouw bedolven toen de toegangspoort van een kerkhof omver werd geblazen.

In de loop van donderdagmiddag trok het onweer via Oost-Vlaanderen richting centrum, en viel ook in de provincie Antwerpen de regen met bakken uit de lucht.

In Antwerpen en de naburige gemeenten liepen straten en snelwegen onder water, in Heist-op-den-Berg waaiden bomen om en ook in Blaasveld (Willebroek) waaide een boom tegen een huis. In Herentals blies een windstoot een muur van een huis in aanbouw omver, met veel schade aan het dak van het huis tot gevolg. In Malle kreeg een vestiging van supermarktketen Albert Heijn af te rekenen met zware water overlast.

(Lees verder onder de foto’s)

Edegem. 

Edegem. ©  rr

Heist-op-den-Berg. 

Heist-op-den-Berg. ©  rr

Herentals. 

Herentals. ©  rr

Blaasveld. 

Blaasveld. ©  rr

Onweerradar

De voorspelde onweersbuien in onze contreien zijn het gevolg van de aanvoer van vochtige en warme luchtmassa’s uit het zuidwesten van Europa. De luchtstroming wordt daardoor eerder onstabiel. Je kan het onweer live volgen via de onweerradar van NoodweerBenelux.

Nummer 1722 geactiveerd

Door de waarschuwing van het KMI activeert de FOD Binnenlandse Zaken tijdelijk het nummer 1722. Op die manier wil men de hulpdiensten niet overbelasten en blijven de noodnummers vrij voor de meest dringende oproepen.

Voor storm- en waterschade waarvoor men bijstand van de brandweer nodig heeft, kan men een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. “Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, stelt de overheidsdienst.

Een digitale aanvraag indienen via het e-loket 1722.be is de meest rechtstreekse manier om brandweerbijstand te vragen, maar men kan ook het nummer 1722 bellen in situaties die niet-levensbedreigend zijn.

Blikseminslag in Desselgem

In het West-Vlaamse Desselgem, nabij Waregem, sloeg de bliksem donderdagochtend in op een woning. De brand aan het dak werd snel geblust door de brandweer, de materiële schade is wel ernstig. Ook in het nabije Heule en Bellegem vonden verschillende blikseminslagen plaats en ontstond een modderstroom, maar daar bleef de materiële schade telkens beperkt.

Hagelbollen in Halle

In Halle vielen er hagelbollen van 1 tot 1,5 cm.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vertragingen Antwerps tramverkeer

Door de wateroverlast rijden alle tramlijnen in de stad Antwerpen momenteel met vertraging.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lange files op A12

Op de A12 in Boom was een tijd lang hinder door wateroverlast. Daardoor stonden er grote files. Ondertussen zijn de rijstroken in beide richtingen er vrijgemaakt.

Omgeving station Berchem onder water

In Berchem staat zoals bij elke zware bui de omgeving van het station onder water. Het regenwater spuit uit de rioolkolken en stroomt naar de tunnel onder de spoorweg.

 

Vrijdag mogelijk code oranje

Donderdagavond zijn er in het oosten van het land nog wat buien mogelijk. Daarna wordt het overal overwegend droog met opklaringen. ‘s Nachts wordt de kans op onweersbuien vanuit Frankrijk weer groter. Op sommige plaatsen kan er ook mist gevormd worden, vooral in de Ardennen en de Kempen.

Vrijdag is het een deel van de dag oppassen geblazen voor onweer. Het KMI waarschuwt voor “intense onweers- of regenbuien” met mogelijk zware windstoten. Het sluit zelfs niet uit dat de huidige code geel wordt opgeschaald naar oranje.

Er zullen vrijdagochtend al snel nieuwe buien met onweer of regenvlagen ons land bereiken vanaf de Franse grens. Plaatselijk is er kans op sterke windstoten, en er kan veel neerslag vallen. In sommige streken kan er tijdens de meest intense onweers- of regenbuien op een uur tijd meer dan 40 liter neerslag vallen per vierkante meter, zegt het KMI. “Indien deze voorspellingen bevestigd worden is de kans zeer reëel dat de waarschuwing opgeschaald wordt naar oranje”, klinkt het.

Zaterdag krijgen we een afwisseling van zon en wolken. Vooral over het noorden en het oosten is er in de ochtend kans op een bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De maxima liggen tussen 16 en 20 graden. Zondag blijft het droog met veel zon en soms zwaarbewolkte perioden. De maxima liggen tussen 18 en 22 graden.

LEES OOK. Ook vrijdag code geel en mogelijk oranje voor onweer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio