©  Shutterstock

Kattenbakvulling kan klimaat helpen redden

Zeoliet, een onderdeel van kattenbakvulling, zou nuttig kunnen zijn in de strijd tegen de klimaatverandering. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat het methaan, een zeer krachtig broeikasgas, om kan zetten in CO₂. Dat is ook een broeikasgas, maar methaan is tot 80 maal krachtiger.

Arthur De Meyer

Zeoliet is een klei-achtig mineraal dat bestaat uit silicium-, aluminium- en zuurstofatomen. De natuurlijke voorraden ervan zijn groot en de stof wordt aan kattenzand toegevoegd om vieze geurtjes te maskeren. Zeoliet kan bijzonder veel vocht (of urine) vasthouden. Het is als het ware een spons op atomaire schaal. Het wordt soms ook in potgrond verwerkt opdat die meer water zou vasthouden. Het is ook een zeer goedkope grondstof.

Nu blijkt uit onderzoek aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) dat het mineraal nuttig kan zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Als je zeoliet oplost in een koperoplossing en verhit, dan kan het methaangas opnemen en omzetten in CO₂. De vorsers hopen op termijn filters te maken om methaan te vangen en om te zetten. Belangrijk detail: methaan is zeer brandbaar, maar de hitte nodig om deze reactie in gang te zetten, is niet hoog genoeg om het gas te laten ontbranden. Onder meer in de agrarische industrie – koeien stoten bij het herkauwen veel methaan uit – en de mijnbouw zien de wetenschappers mogelijke toepassingen. Het onderzoek en de technologie staan momenteel in de kinderschoenen. Het Amerikaans ministerie voor Energie heeft 2 miljoen dollar vrijgemaakt.

CO₂ is ook een broeikasgas. Het is een kiezen tussen de pest en cholera, maar zeker is dat methaangas een vele malen krachtiger broeikasgas is. De VN-klimaatorganisatie IPCC stelde vorig jaar al dat inperken van de methaanuitstoot cruciaal zal zijn, willen we de opwarming van de aarde binnen leefbare perken houden.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio