©  AP

Vanaf 6 juli moet elke nieuwe wagen in EU zwarte doos en snelheidsbegrenzer hebben

Vanaf 6 juli moeten alle nieuwe auto’s in de Europese Unie uitgerust zijn met een zwarte doos. Daarnaast zullen fabrikanten ook verplicht zijn een snelheidsbegrenzer toe te voegen.

mtm, tvd

Net zoals vliegtuigen hebben tegenwoordig ook heel wat auto’s een zwarte doos aan boord. Bij ongevallen registreert die zogenaamde Event Data Recorder (EDR) wat zich in de seconden voor de crash afspeelde: hoe hard reed het voertuig, welke manoeuvres werden uitgevoerd, werd er geremd, werden de airbags geactiveerd, waren de gordels in gebruik, enzovoort.

De meeste autoconstructeurs rusten hun voertuigen al een hele tijd uit met een EDR. De Europese Unie maakt dat binnenkort verplicht. Zo moeten vanaf 6 juli alle nieuwe voertuigtypes die in Europa op de markt komen, worden uitgerust met een zwarte doos. Over twee jaar moeten álle nieuwe voertuigen de technologie aan boord hebben.

Ook moeten vanaf 6 juli dit jaar nieuwe wagens uitgerust worden met snelheidsbegrenzers. Het gaat om het ISA-systeem (Intelligent Speed Assist, of Intelligente Snelheidsadaptatie). Dat kan de maximale toegestane snelheid van een voertuig bepalen en zo het voertuig doen vertragen indien nodig.

Vastgoed

Jobs in de regio