GIRO 2022. ETAPPE 12. Na elf jaar trekt de Ronde van Italië voorbij de onheilsplek van de betreurde Wouter Weylandt

Voor de familie en vrienden van Wouter Weylandt is de twaalfde rit een heel speciale etappe. Elf jaar nadat ‘WW Special’ verongelukte op de Passo Bocca doet de Giro nog eens deze berg aan. De onheilsplek situeert zich dit keer wel halfweg een etappe die zowel voor de dagzege als voor het klassement belangrijk kan zijn. Met de steile Valico di Transasco op twintig kilometer van de finish kan er vandaag wel iets gebeuren. Behoudt Juan Pedro López ook dit keer de ‘maglia rosa’ of krijgen we na Mathieu van der Poel en de jonge Spanjaard een verse leider?

Hugo Coorevits

Start: om 11.50 uur in Parma

Aankomst: om 17.15 u in Genua

Afstand: 204 km

Het parcours

Het roadbook ‘Il Garibaldi’ geeft aan dat deze etappe 204 km is, hoewel eerdere publicaties 186 kilometer vermeldden voor de rit van Parma naar Genua. Het is een venijnige rit die van organisator RCS drie sterren meekreeg. In principe krijgen we vandaag opnieuw twee koersen in één en dezelfde rit: eentje voor de dagzege en de mogelijkheid bestaat ook dat de klassementsrenners elkaar eventjes bestoken. Na twee relatief gemakkelijke overgangsritten moet er eindelijk opnieuw wat geklommen worden. In totaal zijn er 2700 hoogtemeters te overwinnen.

De favorieten

Da’s een moeilijke. Zeker in de wetenschap dat ze zondag bijvoorbeeld met zes sprintten om de dagzege op Blockhaus. Net zo goed kunnen de Lennard Kämna’s van deze wereld wat in hun schild voeren. Of waarom niet Alejandro Valverde, die koud en warm blaast over het klassement?

 

 ©  AFP

Dit zijn de sleutelmomenten

De Valico di Trensasco ligt voor de klassementsrenners uitdagend te blinken boven de havenstad Genua. Het is geen niemendalletje want over 4,3 km stijgt het gemiddeld 8 procent. Van de top naar de finish is het nog een kleine 22 km, maar het gaat even naar beneden en dan weer krijgen we met de Monte Frasce een kort knikje om vervolgens op de Ligurische kust te duiken.

Vanaf de start al in Parma gaat het licht bergop om dan uiteindelijk de Passo del Bocco aan te snijden, waarvan de top op 927 meter het hoogste punt is van de rit. Dit is ideaal terrein om de vlucht van de dag op te zetten. Uiteindelijk zijn er slechts drie bergen aangeduid, maar de laatste zestig kilometer moet er wel meer geklommen worden. Conclusie: het kan een verraderlijke tocht door de Apennijnen worden, zowel bergop als bergaf want de afdaling van de Passo del Bocco is nog altijd even technisch net als op die fatale 9 mei 2011.

Dit moet u nog weten

Heel diep in de finale trekt de Giro over de nieuwe San Giorgio-brug die pas op 3 augustus 2020 in gebruik werd genomen. Deze brug over de rivier Polcevera verving de Ponte Morandi die op 14 augustus 2018 instortte en waarbij 43 mensen het leven lieten.

De finish zelf ligt in het centrum van Genua. De laatste twee kilometers loopt het licht bergop naar de streep op de Via XX Settembre.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio