Radio Russia rockt allesbehalve Russisch. 

Radio Russia rockt allesbehalve Russisch. © Kurt Van den Nieuwenhuysen

Kempense band Radio Russia overweegt naamsverandering door haatmails, minder optredens en het conflict in Oekraïne: “Het begon als een gimmick”

Herenthout - Vorselaar -

Radio Russia bestormt al vijftien jaar muziekpodia. De Kempense band bestookt hun publiek met een stevig spervuur aan covers. De groep overweegt een naamsverandering door haatmails, teruglopende optredens en het conflict in Oekraïne. “Wij zijn vier doodnormale en bovenal brave Kempenzonen.”

Stefan Laenen

“Radio Russia bekt lekker, verder hebben we geen enkele connectie met Rusland. Of het moest zijn dat onze repetities starten met een shotje wodka”, benadrukt zanger Jovitsj Witvrouwskin, alias Jo Witvrouwen uit Herenthout. “Over onze groepsnaam wordt al sinds het begin van de band meewarig gedaan. Blijkbaar roept Rusland geen positieve gevoelens op. De recente oorlog in Oekraïne draagt uiteraard niet bij aan het verketterde imago. De versterker van onze gitarist pikte eens rare radiosignalen op. Het bizarre gebrabbel leek op Russisch en onze bandnaam was geboren.”

Berenmuts

Radio Russia trekt – bij wijze van gimmick – de Russische lijn door in hun outfits. De muzikanten spelen steeds goedgemutst. “Tijdens onze concerten dragen we de karakteristieke berenmuts”, zegt gitarist Tom Ballon. “Zo’n muts is niet alleen visueel aardig, het dikke ding blijkt bovendien een fantastische zweetband. Onze bassist is een showman en krijgt tijdens optredens regelmatig lonkende blikken. Na onze passage op Rock Wechel zette een groupie zijn bezwete, doordrenkte muts op haar hoofd. De liefde bleek snel opgedroogd (lacht).”

“Russisch rood leek ons ook aardig. Dus kochten we rode kostuums. Toen we daarmee optraden, leken we meer op foute Romeo’s dan op ruige rockers. Ons repertoire is schatplichtig aan de hitkoffers van onder meer Queens of the Stone Age, Triggerfinger, Chuck Berry, Kaiser Chiefs en dergelijke. Als het maar swingt als een tiet. Al is ons openingsnummer steevast het rustige From Russia With Love.”

Radio Russia is ruiger dan De Romeo’s.

Radio Russia is ruiger dan De Romeo’s. ©  RR

USSR-vlaggen

Bassist Nick Horemans verklapt dat hij net voor het uitbreken van het conflict vier gigantische USSR-vlaggen kocht. En die dekken niet langer de lading. “Bij wijze van decoratie, maar voorlopig laten we die braaf in ons repetitiekot liggen. Meer dan repeteren doen we voorlopig niet, want op het vlak van optredens is het opmerkelijk stil. We vermoeden dat festivalorganisatoren en cafébazen misschien terughoudend zijn om een podium te geven aan een paar zotte namaak-Russen.”

De website van Radio Russia vertelt hoe de band ontstond in een kille kelder in Resrikivak. Op bevel van Jeltsin arresteert de KGB de vier rockers en verbant hen naar Siberië. De muzikanten kapen het vliegtuig dat hen deporteert en belanden zo in België. “Een straf verhaal, maar totale onzin”, zegt drummer Raf Lambrechts lachend. “Wij zijn vier doodnormale en bovenal brave Kempenzonen. Al worden we via onze website en via onze Facebookpagina regelmatig gecontacteerd door Russische zangtalenten. Ze denken dat we een Russisch radiostation zijn en ze vragen om hun muziek te draaien (lacht).”

Gevolgen van de oorlog

Helaas blijft het niet bij onschuldige verzoekjes. “Op onze sociale media voelen we de gevolgen van de oorlog”, zucht Witvrouwen. “We krijgen weleens anti-oorlogsberichten binnen. Of teksten waarvan de vele uitroeptekens weinig goeds voorspellen. Zelfs Google Translate loopt erop vast, maar we vermoeden niet dat het felicitaties zijn van buitenlandse fans. De laatste weken discussiëren we tijdens repetities regelmatig over onze groepsnaam. Hetgeen het plezier van samen muziek maken tenietdoet. Dat mag de bedoeling niet zijn. Het is jammer dat een kleine onschuldige muziekband de gevolgen voelt van een grote smerige oorlog. Wie een goede alternatieve naam heeft, mag die dus op ons afvuren. Dan starten wij met een nieuw charmeoffensief.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio