Er komt opnieuw een zomerbar op de binnenkoer van jeugdhuis Wollewei, maar ditmaal zonder liveoptredens. 

Er komt opnieuw een zomerbar op de binnenkoer van jeugdhuis Wollewei, maar ditmaal zonder liveoptredens. © Chris Stessens

Buren lanceren petitie tegen overlast Wollewei, jeugdhuis komt hen al tegemoet

Turnhout -

Bewoners van de straten rondom jeugdhuis Wollewei in Turnhout verdelen een petitie in de buurt tegen de overlast van liveoptredens en hangjongeren. Het jeugdhuis begrijpt de bezorgdheden en greep al in.

Wouter Adriaensen

De petitie is ondertekend door David Celis, Paul Peeters en Erik Destenay, inwoners van straten rondom jeugdhuis Wollewei, dat zich op het kruispunt van de Kwakkelstraat en de Draaiboomstraat bevindt. “Het is belangrijk dat de Turnhoutse jeugd een plek heeft voor betaalbare activiteiten op hun maat”, verduidelijken ze. “Jeugdhuis Wollewei in de Draaiboomstraat is echter midden in onze woonwijk gelegen. Daardoor worden we allemaal geconfronteerd met vormen van overlast.”

Gemiddeld 32 jaar

De buren ergeren zich met name aan luide optredens op de binnenkoer van het jeugdhuis en aan hangjongeren in de onmiddellijke omgeving. “De liveoptredens gaven afgelopen zomer onaanvaardbaar hoge volumes, niet enkel voor de omwonenden maar voor de hele buurt. De doelgroep van het jeugdhuis zijn onze tieners. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers van de zomeroptredens was echter 32 jaar. En de politiecamera in de Kwakkelstraat heeft de overlast door hangjongeren niet verminderd. Er worden nog steeds drugs gedeald en gebruikt. We vragen dan ook meer politietoezicht om deze overlast te verminderen.” De initiatiefnemers willen graag de dialoog aangaan met onder meer de politie, het jeugdhuis en het stadsbestuur.

Bloembakken

Opvallend genoeg staat de Wollewei zelf ook achter de eisen in de petitie. En daar zit het ontslag van vijf van de zeven personeelsleden begin dit jaar voor iets tussen. “Het jeugdhuis is zelf ook vragende partij voor meer politietoezicht”, reageert Turnhouts schepen voor Jeugd Jan Van Otten (Vooruit). “Momenteel wordt het zomerprogramma vastgelegd. Doordat er minder personeel is, wordt dat sowieso minder uitgebreid. Er komt een zomerbar zonder liveoptredens, met misschien af en toe een dj. Het is sowieso de bedoeling om in gesprek te gaan met de buren.”

De buurtbewoners zaten al eens samen met het jeugdhuis. Dat resulteerde in het vervangen van de zitbanken in de Kwakkelstraat door bloembakken, in een eerste poging om de overlast door hangjongeren te verminderen.

www.wollewei.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio