Op de campus van Thomas More werd een hogehakkenrace gehouden. 

Op de campus van Thomas More werd een hogehakkenrace gehouden. © RR

Hogehakkenrace op Dag tegen Holebifobie: “Ook religieuze gemeenschappen veroordelen gewelddadige incidenten”

Turnhout -

Woensdag 18 mei was de Internationale Dag tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT). In Turnhout, waar het voorbije jaar een aantal incidenten waren, werd een stevig statement gemaakt door de politiek en twee scholen.

Wouter Adriaensen

Het stadsbestuur, middelbare school PT²O en hogeschool Thomas More hesen de regenboogvlag op IDAHOT. Studenten van de sportopleidingen bij Thomas More organiseerden bovendien een ludieke loopwedstrijd op hoge hakken. Schepen voor Gelijke Kansen Kelly Verheyen (Vooruit) mocht het startschot geven, met een regenboogvlag uiteraard.

“We grijpen deze dag aan om een duidelijke boodschap te geven: iedereen mag zichzelf zijn in Turnhout”, zegt zij. “Helaas zijn er het afgelopen jaar toch een paar gewelddadige incidenten geweest met jongeren die een andere geaardheid hebben of transgender zijn. Daardoor zijn die jongeren en hun ouders heel bang en zijn ze voortdurend ongerust, zelfs om alleen over de straat te wandelen. Dat kan absoluut niet.”

Regenboogveters

Ook aanwezig tijdens de hogehakkenrace was Raf Van Puymbroeck, docent aan Thomas More en zes jaar geleden Mister Gay Belgium en Mister Gay Europe. “Toen heb ik heel wat campagnes opgestart rond LGBTQ+-ers in de sportwereld. Iedereen die bij ons sport, moet regenboogveters dragen. Zo tonen ze niet alleen dat ze hun binnenschoenen aanhebben, maar ook dat we bij Thomas More openstaan voor iedereen”, zegt hij.

Volgens Raf kunnen de studenten dat wel appreciëren. “Sommigen stellen zich vragen, maar dat opent dan weer conversaties. Niet iedereen weet dat het in 72 landen nog altijd verboden is om gay te zijn en dat er in vijf landen de doodstraf op staat. In Vlaanderen hebben we een goede wetgeving, maar toch krijgen mensen die er op straat wat extravaganter bijlopen nog vaak opmerkingen.”

Lespakketten

Het stadsbestuur zet in op sensibilisering. “De afgelopen maanden zijn we in gesprek gegaan met de verschillende religieuze gemeenschappen”, legt schepen Verheyen uit. “Ze willen samen werken aan verdraagzaamheid en veroordelen de incidenten. We spreken ook met de politie, zodat mensen die aangifte doen op een gepaste manier worden ontvangen. En met de secundaire scholen werken we aan preventiecampagnes. Daarvoor hebben we lespakketten laten ontwikkelen door iemand die zelf homo is, samen met de ouder van een kind dat homo is.”

“We grijpen deze dag aan om een duidelijke boodschap te geven: iedereen mag zichzelf zijn in Turnhout”, zegt schepen voor Gelijke Kansen Kelly Verheyen (rechts op de foto).

“We grijpen deze dag aan om een duidelijke boodschap te geven: iedereen mag zichzelf zijn in Turnhout”, zegt schepen voor Gelijke Kansen Kelly Verheyen (rechts op de foto). © RR

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio