Turnhoutse scholen bieden nog steeds grafische opleidingen aan, maar met Grafilux verdwijnt opnieuw een drukkerij uit de stad. 

Turnhoutse scholen bieden nog steeds grafische opleidingen aan, maar met Grafilux verdwijnt opnieuw een drukkerij uit de stad. © Bert De Deken

Grafilux stopt productie in Turnhout, arbeiders ‘mogen’ naar Temse pendelen

Turnhout -

De drukactiviteiten van het Turnhoutse Grafilux Printing verhuizen naar het Oost-Vlaamse Temse. De bedienden blijven op post, voor de acht arbeiders hoopt vakbond ACV samen met de werkgever een oplossing te vinden.

Wouter Adriaensen

In 2005 nam Drukkerij VD uit Temse sectorgenoot Grafilux Printing in Balen over, twee jaar later gevolgd door drukkerij Van Beeck in Turnhout. In 2008 smolten de twee bedrijven samen tot Grafilux Printing, dat een jaar later een nieuwbouw in de Muizenvenstraat in Turnhout betrok en ook het personeel van drukkerij Paulussen in Gierle (Lille) inlijfde. In 2019 kwam het bedrijf opnieuw in het nieuws door de overname van drukkerij Baudoin in Kasterlee, toen nog de uitgever van het huis-aan-huisblad De Postiljon.

De grafische industrie is echter een van de sectoren die het de voorbije jaren lastig kregen. “Door de coronacrisis is de vraag naar klassiek drukwerk gedaald”, zegt ACV-secretaris Cis Sterkens. “Ook de stijgende prijzen voor grondstoffen, waaronder papier, zorgen voor een versnelde omschakeling naar het digitale.”

Drukkerij VD besloot daarom recent om de Turnhoutse productieafdeling van Grafilux Printing naar het moederbedrijf in Temse te verhuizen. “De bedienden hebben de garantie gekregen dat ze in dienst blijven in Turnhout. De acht arbeiders mogen mee verhuizen naar Temse. Maar dat is praktisch onhaalbaar voor mensen die al jaren op een paar kilometer van hun werk wonen. We hopen een sociaal plan te onderhandelen met de werkgever.” Zaakvoerder Marco De Ridder van Drukkerij VD wou niet reageren.

MEER OVER Bedrijven Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio