Minister Vincent Van Peteghem (CD&V): “Btw op fietsen verlagen zou geen voordeel voor klant opleveren”

Een btw-verlaging voor fietsen van 21 naar 6 procent zou de klant geen korting opleveren. Dat heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) woensdag in de Kamer verklaard. De reden? Producenten stemmen hun prijzen af met de buurlanden, waardoor de doelstelling - een prijsdaling - niet zou worden bereikt, aldus de minister.

mtmBron: BELGA

De federale regering besliste onlangs de geplande btw-verlaging voor fietsen, elektrische fietsen en speed pedelecs niet door te voeren. Nochtans had de Kamer daarvoor in 2019 een wetsvoorstel van de PS met grote steun goedgekeurd, laakten Maria Vindevoghel (PVDA) en Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) woensdag in de bevoegde Kamercommissie.

De minister antwoordde dat hij een groot voorstander is van de promotie van de fiets - hij verplaatst zich in Brussel wel vaker naar vergaderingen met de fiets - maar wil ook de middelen efficiënt inzetten. En dat zou niet het geval zijn bij een btw-verlaging voor fietsen, want die zou dus geen voordeel voor de klant opleveren.

Daarom werd beslist het beschikbare budget - er was eerder sprake van zowat 80 miljoen euro - in te zetten voor de promotie van de vergroening van de mobiliteit en het inzetten van de fiets in het woon-werkverkeer. Eind deze maand zou een verslag op tafel liggen met een eerste inventaris van maatregelen, waaruit dan een keuze zal worden gemaakt op basis van het beschikbare budget. Het schrappen van de btw-verlaging was dus geen budgettaire ingreep, benadrukte minister Van Peteghem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER