Experiment Scheppersinstituut geslaagd

Kan je varen met een betonnen boot? Deze leerlingen testen het uit

Mechelen -

Met een betonnen bootje kun je varen. Dat hebben leerlingen en leerkrachten van het Scheppersinstituut in Mechelen woensdag bewezen tijdens een experiment in de vliet Melaan. Er konden zelfs leerlingen aan boord.

Sven Van Haezendonck

Tijdens de vakken STEM, labo en fysica werken leerlingen van het derde jaar Natuurwetenschappen en Biotechnologische STEM-wetenschappen tijdens het eerste trimester rond de wetten van Archimedes. Ze maakten de krachtenbalans voor boten en bepaalden het drijfvermogen. Een maand later brachten de leerlingen de theorie in de praktijk. “Jammer genoeg strandde daar nog het schip wegens corona”, zegt adjunct-directeur Hamid Riffi.

De Melaan vlak bij de school was de ideale testlocatie. 

De Melaan vlak bij de school was de ideale testlocatie. ©  Dirk Vertommen

Woensdagmiddag was het eindelijk zover. De leerlingen lieten hun boten te water in de vliet, ter hoogte van de school. “De vorm voor de boten werd eerst uitgesneden in isolatiemateriaal. Daarrond hebben we een metalen kooi in wapeningsstaal gemaakt”, vertelt leerling Liam Van Loock (15). Daarna werden de boten bekleed met jutten doeken die gedrenkt waren in mortelspecie.

Het project was pas geslaagd wanneer de boten op het water dreven met een leerling aan boord. “Voor drie van de vijf boten lukte dat zonder problemen, de twee andere kregen water binnen”, luidde het nog. (svh)

Drie van de vijf boten bleven netjes drijven. 

Drie van de vijf boten bleven netjes drijven. ©  Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio