Een aankondiging van de Dag van de Landbouw op Einhoven, hier voor de melkveestal van boer Vervloet, met rechts onder schepen voor Landbouw Luc Kennis. 

Een aankondiging van de Dag van de Landbouw op Einhoven, hier voor de melkveestal van boer Vervloet, met rechts onder schepen voor Landbouw Luc Kennis. ©  JvS

“Geen Zoerselse landbouwbedrijven op rode lijst, maar situatie op Einhoven is zorgwekkend”

Zoersel -

Raadslid Wouter Bollansée (Vlaams Belang) polste op de gemeenteraad wat de gevolgen van het stikstofakkoord zijn voor de Zoerselse landbouwbedrijven. Schepen voor Landbouw Luc Kennis (CD&V) gaf aan dat er geen enkel bedrijf op de rode lijst staat, maar dat de leefbaarheid voor de landbouwbedrijven in het gehucht Einhoven wel onder druk staat omdat ze in de toekomst hun gronden niet meer mogen bemesten.

Van de 41 rode bedrijven, de zogenaamde ‘piekbelasters’ die volgens het akkoord tegen uiterlijk 2025 moeten sluiten, ligt geen enkel op Zoersels grondgebied. Maar er heerst wel grote ongerustheid bij de familiale bedrijven want niet iedereen kan zich op de korte keten richten, omdat ze elkaar anders kapot gaan concurreren. Elk melkveebedrijf een ijshoeve laten beginnen is geen oplossing.

Bollansée las een brief voor van een ongeruste jonge boer die al van kleinsaf mee op de tractor bij zijn vader zat, maar nu onzeker is over de toekomst.

“In Zoersel hebben we vooral melkveebedrijven”, zegt schepen voor Landbouw Luc Kennis (CD&V). “Het probleem is dat vijf van de acht familiale landbouwbedrijven op het gehucht Einhoven zijn gelegen. Meer dan 100 hectaren van hun gronden liggen in habitatgebied waar in de toekomst niet meer bemest zal mogen worden. Niet meer mesten: dat betekent geen maïs meer, of geen grasopbrengst. Want zonder bemesting groeit er niks.”

De problemen worden intensief besproken met de sector zelf. “Binnen het college gaan we bekijken wat we kunnen doen. Tot 1 juli kunnen er bezwaarschriften worden ingediend tegen de conceptnota. Wij gaan ons als bestuur laten begeleiden door experten om te zien hoe we de belangen van onze landbouwers zo goed mogelijk kunnen verdedigen”, zegt de schepen, die er nog eens op wees dat het de Week van de Korte Keten is.  (kma)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio