Inna Molchanova (rechts) met een deel van de vluchtelingen die in het voormalige hotel Montreal verblijven. 

Inna Molchanova (rechts) met een deel van de vluchtelingen die in het voormalige hotel Montreal verblijven. © Stijn Van de Sande

Oekraïense vluchtelingen in hotel Montreal voelen zich goed in Mechelen: “Maar natuurlijk willen we het liefst gewoon naar huis”

Mechelen -

De eerste Oekraïense vluchtelingen verblijven intussen ruim anderhalve maand in het noodopvangcentrum in hotel Montreal in Mechelen. Ondanks de moeilijke en onzekere omstandigheden voelen ze zich er steeds beter thuis. “Mechelen is een heel mooie stad en jullie bussen komen zelfs op tijd”, zeggen ze.

Stijn Van de Sande

De stad Mechelen en het CAW bieden op de site van het voormalige hotel Montreal in de Duivenstraat collectieve opvang aan voor zo’n negentig Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Dat gebeurt in de kamers van het leegstaande hotel en in woonunits op de parking. De eerste vluchtelingen arriveerden zo’n anderhalve maand geleden in het centrum. Het gaat vooral om vrouwen met kinderen.

“Velen van hen kwamen hier toe zonder extra kleren, geld of telefoon”, zegt medewerkster Inna Molchanova, die zowel Oekraïens als Nederlands spreekt en de bewoners helpt om de taalbarrière te overwinnen. “In het begin was het heel moeilijk, maar nu voelen ze zich steeds beter thuis. We kregen veel hulp van buurtbewoners en andere Mechelaars. Ook de stad doet haar uiterste best. Er worden iedere week activiteiten georganiseerd en de vluchtelingen worden goed op weg geholpen wanneer ze praktische vragen hebben of Nederlandse les willen volgen.”

De stad en CAW vangen in het hotel zo’n negentig vluchtelingen op.

De stad en CAW vangen in het hotel zo’n negentig vluchtelingen op. © Dirk Vertommen

Goed georganiseerd

Een van de bewoners is de 10-jarige Artur. Hij verblijft samen met zijn mama Lidia in Mechelen. “Alles gaat goed”, zegt de mama. “Maar natuurlijk willen we het liefst gewoon naar huis. De papa en twee broers van Artur zijn nog in Oekraïne. Dat maakt het extra moeilijk. ’s Nachts droomt hij over ons huis in Kyiv of over de dingen die hij thuis gezien heeft. Daarom proberen we zo veel mogelijk zijn gedachten te verzetten. Hij schaakt graag. Het zou tof zijn als hij zou kunnen aansluiten bij een club.”

Hoewel ze het liefst zo snel mogelijk naar huis willen, zijn de vluchtelingen relatief gelukkig in Mechelen. “Het is een mooie stad en de mensen zijn heel vriendelijk. We voelen ons zeker welkom”, zeggen Marina en Larissa uit Borodianka, een stad zo’n vijftig kilometer van Kyiv. “Er zijn veel parken en het uitzicht op de vijver achter hotel Montreal is heel mooi. De stad is ook heel goed georganiseerd. Met het openbaar vervoer kunnen we overal naartoe en de bussen komen hier zelfs op tijd. Dat is in Oekraïne zeker niet altijd het geval.”

Sportclubs

Hulpgoederen kreeg het noodopvangcentrum intussen voldoende, maar dat wil niet zeggen dat de vluchtelingen niet meer geholpen kunnen worden. Zo zouden de bewoners graag op uitstap gaan of activiteiten doen buiten het centrum. Er wordt ook gezocht naar sportclubs waar vooral de kinderen zich kunnen bij aansluiten.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio