Bekijk hier de livestream van ATV. © ATV

Bart De Wever gaat helemaal op in rol als gijzelnemer tijdens oefening van politie en brandweer: “Ik wil de burgemeester spreken!”

Politie en brandweer hebben woensdag in Antwerpen een gezamenlijke demonstratie gehouden voor het ontzetten van slachtoffers bij gewapende incidenten. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) was voor de gelegenheid de gijzelnemer van dienst … en ging compleet op in zijn rol.

jtp, blg

De voorbije maanden werden al honderden politie- en brandweermensen opgeleid in de nieuwe manier van werken bij de Casualty Extraction Teams (CE-RT). Het is een Antwerpse uitbreiding op de Casualty Extraction Teams (CET) die door Binnenlandse Zaken werden ontwikkeld na de aanslagen van maart 2016.

Bij die samenwerking werken politie en brandweer intensief samen, bijvoorbeeld in het geval van een gewapend incident. Zo schakelt de politie de verdachten uit en zorgt dat de brandweer veilig en efficiënt eventuele slachtoffers kan evacueren. CE-RT laat ook toe dat niet enkel gespecialiseerde eenheden ingezet worden bij die situaties.

 

 © Joris Herregods

Volgens Brandweer Zone Antwerpen heeft de opleiding overigens onlangs nog levens gered: de brandweer kon de aangeleerde technieken naar eigen zeggen toepassen bij het zware busongeval op de E19 in Schoten. Zo kon de brandweer bijvoorbeeld met de nieuwe kits tourniquets aanleggen om ernstig bloedverlies bij de slachtoffers te voorkomen.

 

 © Joris Herregods

Voorbeeld

“Ik ben trots dat deze Antwerpse opleiding voor het evacueren van slachtoffers bij geweldsincidenten een voorbeeld kan zijn voor de rest van dit land”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), die tijdens de oefening een rol kreeg toebedeeld als gijzelnemer en volledig in de rol op ging. Even later speelde De Wever ook de rol van slachtoffer, waarbij hij ernstig gewond raakte.

Volgens De Wever is de voorbije jaren sterk ingezet op nauwere samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten om steden weerbaarder te maken tijdens ernstige incidenten. “Ze doen er alles aan om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het ergste. De Antwerpenaar kan dus vertrouwen op de gedrevenheid en ervaring van onze politie en brandweer”, zegt hij.

 

 © Joris Herregods

 

 © Joris Herregods 

 

 © Joris Herregods 

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio