Op de creativiteit van de kruiwagenkoersers staat geen rem tijdens Hemelvaart in Ramsel.  

Op de creativiteit van de kruiwagenkoersers staat geen rem tijdens Hemelvaart in Ramsel.  © Potjèrcomité

Kermis in Ramsel recht rug na corona: volzette kruiwagenkoers en kitschfeest als afsluiter

Ramsel -

Kermis in Ramsel (Herselt) en kruiwagenkoers: de twee gaan samen als brood en boter. Na twee geschrapte edities door corona zet het Potjèrcomité tijdens Hemelvaart opnieuw de schouders onder de ludieke en populaire wedstrijd. Ramsel Leeft sluit de feestelijkheden op zaterdag 28 mei af met een tweede editie van Ramsel Goes Kitsch.

Kristof Van Rompaey

Aan de Ramselse kermis werken tal van verenigingen mee. Kickboxclub The Fighting Front, voetbalclub FC Ramsel en The Diligence Country Dancers doen allemaal hun duit in het zakje voor de ambiance. De kruiwagenkoers met uitbundig versierde exemplaren vormt op Hemelvaart traditiegetrouw het hoogtepunt van de feestweek.

© Potjèrcomité

Het Potjèrcomité trapt de kermis op vrijdag 20 mei om 20u al op gang met de startbepaling van hun41ste Potjèr Kruiwagenkoers. Nadien vindt een optreden plaats van coverband Donkey Shot. “Je kunt die startbepaling vergelijken met de kwalificaties in de Formule 1”, legt bestuurslid Eddy Laporte uit. “De deelnemers strijden er dus voor een startplaats. Achteraf kunnen ze zich nog eens laten gaan tijdens het optreden, voor ze op afzondering gaan en aan de mentale voorbereiding op de koers beginnen.”

Average Rob

De kruiwagenkoers bestaat sinds 1979 en was geïnspireerd op de Dakar-rally die toen voor het eerst gereden werd. “Na twintig jaar stopte de lokale middenstand met de organisatie”, zegt Eddy. “De koers lag toen een jaar stil, maar intussen was het comité opgericht en ging de traditie voort. Tel daar twee gemiste edities door Covid bij en we zijn aan onze 41ste koers toe. De term potjèr is trouwens dialect voor klei en verwijst naar het verleden van de streek.”

Tijdens Hemelvaart trotseren vijftig ploegen van telkens twee deelnemers dertien obstakels op een parcours van ongeveer 4,5 kilometer lang, natuurlijk met een zo uitbundig mogelijk versierde kruiwagen. De deelnemerslijst staat intussen nokvol. Dit jaar wordt er zelfs een duo bekkende koppen aan de start verwacht: Average Rob en zijn broer Arno The Kid.

YouTuber Average Rob schreef zich samen met zijn broer Arno The Kid in voor de kruiwagenkoers.

YouTuber Average Rob schreef zich samen met zijn broer Arno The Kid in voor de kruiwagenkoers. © Inge Kinnet

“Ik was best verbaasd toen ik hun inschrijving zag, maar zij zoeken altijd wel iets speciaals om aan deel te nemen”, zegt Eddy. “Ze schijnen fysiek trouwens nogal sterk te zijn, dus ze komen niet alleen naar hier om te lachen. Het kunnen geduchte tegenstanders worden.”

Unieke obstakels

Twaalf van de dertien proeven zijn jaarlijks anders. “Maar ons wereldberoemd hellend vlak met bruine zeep komt elk jaar terug”, zegt Eddy. “Het leidt altijd tot hilariteit en brengt veel kijklustigen op de been. Jaarlijks ontvangen we zo‘n 7.000 tot 8.000 bezoekers tijdens de koers. Daarvan staan er zo’n 1.000 tot 2.000 aan dat obstakel te kijken.”

Komende zaterdag staan een avondmarkt en countrybal op het kermisprogramma. Op dinsdag 24 mei is de kermis gesloten. Een dag later staat vanaf 22u een kermisfuif gepland. ‘s Avonds zorgt het Potjèrcomité dan nog voor vuurwerk aan de kleiput in de Schoolstraat. Het startschot voor de koers volgt op Hemelvaart, donderdag 26 mei om 14u. Vanaf 20u staan de prijsuitreiking en een afterparty gepland.

Het hellend vlak met bruine zeep leidt jaarlijks tot hilariteit.

Het hellend vlak met bruine zeep leidt jaarlijks tot hilariteit. © Potjèrcomité

Marginaal feest

De eer om de kermis af te sluiten is op zaterdag 28 mei aan de zes vrienden achter de feitelijke vereniging Ramsel Leeft. Zij zetten er na twee keer uitstel de schouders onder hun tweede Ramsel Goes Kitsch. Ze gebruiken daarvoor de infrastructuur van het Potjèrcomité.

Hoe bonter de kleuren, hoe liever de organisatoren van Ramsel Goes Kitsch het hebben op zaterdag 28 mei.

Hoe bonter de kleuren, hoe liever de organisatoren van Ramsel Goes Kitsch het hebben op zaterdag 28 mei. © Loce Photography

De eerste editie in 2019 werd volgens de organisatoren een verpletterend succes. De bedoeling van een kitsch feestje blijft natuurlijk dat je jezelf zo fout en marginaal mogelijk verkleed en daar rekenen ze ook nu weer nadrukkelijk op. “Met onze vriendengroep gaan we zelf jaarlijks naar een groot kitschgebeuren in West-Vlaanderen”, vertelt Thierry Stévenart. “Zo kwamen we op het idee om het ook hier eens te proberen. Dat verliep toen fantastisch. Wie niet verkleed kwam, voelde zich bij wijze van spreken ongemakkelijk.”

PartyFrieX

Tijdens het feest wordt allround muziek gedraaid. “Ben je nu achttien of vijftig: er wordt voor ieder wat wils gedraaid”, verzekeren de organisatoren. “Er staat ook een liveoptreden van PartyFrieX gepland, bekend van hun monsterhit Ik moet zuipen. Als deze editie opnieuw zo’n succes wordt als die in 2019, dan willen we graag een kersteditie organiseren en willen we voor de editie van volgend jaar nog meer live muziek laten aanrukken.”

Foute trainingspakken: check.

Foute trainingspakken: check. © Loce Photography

Het feest begint om 21u en mag duren tot 4u. Een ticket in voorverkoop kost 7 euro. Aan de kassa betaal je in principe 10 euro, al is het volgens Thierry geen zekerheid dat er tegen dan nog tickets zijn. “We hebben er nu nog honderd over. Als die de deur uit zijn, gaan we geen kassaverkoop meer organiseren”, zegt hij. “We willen het voor iedereen aangenaam houden. We zetten het maximum aantal aanwezigen op 700.”

www.kruiwagenkoers.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio