©  AFP

Mathieu van der Poel leeft mee met Biniam Girmay na kurkincident: “Ze komen alleszins heel snel los, die stoppen”

Mathieu van der Poel stuitte dinsdag op een oersterke Biniam Girmay in de tiende etappe van de Giro. Een dag later is er van de renner van Intermarché-Wanty-Gobert geen sprake meer na een incident met een kurk op het podium.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Na de historische zege, de opgave: Biniam Girmay stapt uit de Giro na incident met kurk

Girmay kreeg bij het ontkurken van de fles prosecco de kurk in z’n oog en had veel pijn. Hij kon even niet zien uit het oog en ging voor een controle naar het ziekenhuis. Later op de avond kwam zijn zicht terug, maar woensdagmorgen werd toch beslist geen risico te nemen en niet te starten. Girmay gaf in de video aan dat zijn oog “meer rust” nodig had.

Van der Poel had na winst in de eerste etappe bijna hetzelfde voor. Toen kwam de kurk gelukkig terecht op zijn schouder en niet in zijn oog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik heb de beelden pas achteraf gezien”, aldus de Nederlander bij Eurosport voor de start van de elfde etappe. “Op de eerste dag had ik het zelf voor en het gelukt dat het niet in mijn gezicht was. Ik denk dat ze bij de organisatie al een stuk stop los doen, ik weet het niet. Ze komen alleszins wel heel snel los. Gevaarlijk dus en niet de manier waarop je de Giro wil verlaten.”

Van der Poel liet ook weten dat hij woensdag waarschijnlijk niet zal meesprinten, tenzij er door waaiers een kleiner groepje ontstaat.

“We houden hier een slecht gevoel aan over”, stelde Giro-baas Mauro Vegni voor de etappe als reactie op het incident met Girmay. “We zijn van geluk naar extreme teleurstelling gegaan. We denken aan hem, want hij beleefde een magisch moment voor de wielersport. Ik hoop dat hij er geen blijvende schade aan overhoudt. Dit is nog nooit gebeurd. Ik weet niet of het te maken had met de hitte. We gaan sowieso bekijken hoe we dit in de toekomst kunnen vermijden.”

Ploegleider Valerio Piva had in gesprek met Sporza alvast een suggestie: “Waarom kan die fles niet gewoon open staan op het podium, zoals in de F1?”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio