Landbouwer Marcel Heylen viel met Keur Rivenhoe vorig jaar op de veeprijskamp Oosterkempen nog in de prijzen, tot vreugde van de kleinkinderen. 

Landbouwer Marcel Heylen viel met Keur Rivenhoe vorig jaar op de veeprijskamp Oosterkempen nog in de prijzen, tot vreugde van de kleinkinderen. © RR

Geelse koe geeft bijna 150.000 kilo melk: “Bijzonder als je weet dat normale melkkoe na vijf jaar en 33.000 kilo geslacht wordt”

Geel -

Op de hoeve Keur Holsteins in Geel-Larum vindt eind deze maand een beestig feestje plaats, want koe Keur Rivanhoe blaast dan zestien kaarsjes uit. Dat is niet alleen uitzonderlijk oud, ze rondt later nog de kaap van 150.000 kilo melk.

Hans Otten

Wacht even, kilo melk? “De hoeveelheid melk die we met de tankwagens meegeven naar het melkbedrijf tellen we wel degelijk in liters, maar de melkproductie wordt officieel in kilo’s geregistreerd”, zegt landbouwer Marcel Heylen uit Geel-Larum. “Er is een minimaal verschil, één liter komt niet helemaal precies overeen met één kilo, maar voor het publiek is dat van minder belang.”

Wel van belang in dit verhaal is dat Keur Rivanhoe op 31 mei zestien levensjaren op de teller heeft en (op dit moment) 148.500 kilo melk produceerde. “Dat zijn uitzonderlijke getallen, als je weet dat een gemiddelde melkkoe na vijf jaar naar de slachterij wordt afgevoerd. Die heeft er dan gemiddeld een melkproductie van 33.000 kilo opzitten. Onze kranige tante zit dus zowel qua leeftijd als productie ongeveer aan het vijfvoudige. Twee jaar geleden heeft ze zelfs voor de negende keer gekalfd, maar nadien hebben we haar bewust niet meer laten dekken.”

Magische kaap

Keur Rivanhoe is een telg van een bijzonder vruchtbare lijn. Haar overgrootmoeder was de allereerste koe op de boerderij van de familie Heylen die de magische kaap van 100.000 kilo melk overschreed. Bovendien moest het Geelse melkveebedrijf vorig jaar afscheid nemen van haar andere prijsbeest Keur Qase. “Die heeft in haar leven 143.415 kilo melk gegeven, Keur Rivanhoe zit daar nu dus al ruim 5.000 liter boven.”

Keur Rivanhoe wierp op veertienjarige leeftijd al voor de negende keer een kalfje. 

Keur Rivanhoe wierp op veertienjarige leeftijd al voor de negende keer een kalfje. © RR

“Natuurlijk ligt de melkproductie op deze hoge leeftijd veel lager. Normaal produceert een koe 32 kilo melk per dag, zij haalt nog 11 kilo. We hopen in ieder geval dat ze over enkele maanden de magische grens van 150.000 kilo haalt. Na een winter in de stal zien we haar nu weer opleven in de wei, dat is een goed teken. De symbolische grens van 10.000 kilo eiwit en vet, wat apart in de melk gemeten wordt, heeft ze al een tijdje geleden gerond. Om het speciale karakter van de leeftijd nog eens aan te stippen: onze tweede oudste koe is tien jaar oud en haalt wellicht binnen een tiental dagen de kaap van 100.000 kilo.”

Marcel Heylen heeft nog een vijftigtal koeien die dagelijks melk geven. “Het gaat om een regulier melkveebedrijf, onze oudste exemplaren beschouw ik zelf meer als een hobby”, zegt hij met een lachje. “Maar ik ben intussen zelf de 65 gepasseerd, mijn vrouw is ook met pensioen. Het is stilaan tijd om samen nog wat van het leven te genieten. Ik ben in feite aan het uitbollen, opvolging zit er jammer genoeg niet in.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio