©  RR

Heistenaar staat voor 9de keer terecht voor drugsfeiten: “Hij is al 30 jaar verslaafd aan speed, een celstraf gaat zijn probleem niet oplossen”

Heist-op-den-Berg -

Een 43-jarige man uit Heist-op-den-Berg stond woensdag voor de correctionele rechtbank op verdenking van het bezit en de handel in drugs. Het was al de negende keer dat hij voor drugsfeiten terechtstond. Het Openbaar Ministerie eiste 30 maanden cel en een boete van 24.000 euro. “Door hem in de gevangenis te stoppen, los je zijn probleem niet op. Hij is zwaar verslaafd aan speed en moet hulp krijgen om daarmee te stoppen”, vond zijn advocaat.

Theo Derkinderen

Eind vorig jaar zette de politie T.B. aan de kant in Scherpenheuvel. De man testte positief op het gebruik van speed, waarop de politie de bestelwagen van de man doorzocht. “Onder de zetel werd een pot met 153 gram speed aangetroffen en meneer bleek ook 1.355 euro cash op zak te hebben. Gezien de situatie ging de politie ook over tot een huiszoeking bij T.B. in Heist-op-den-Berg. Daar werd een aanzienlijke hoeveelheid cannabis aangetroffen”, zei openbaar aanklager Lieselotte Claessens. “Alles wees op een handeltje in verdovende middelen. Dat vermoeden werd bevestigd na de uitlezing van de gsm van de man. Daarin zijn tal van drugsgerelateerde berichtjes teruggevonden. Om de woorden speed of cannabis niet te gebruiken, werd er gesproken over poeder of Special K.”

Pas nadat enkele afnemers van T.B. toegaven dat ze drugs aankochten bij hem, ging de Heistenaar over tot bekentenissen en zei dat hij al een klein jaar bezig was met de handel in verdovende middelen. Volgens het Openbaar Ministerie ging het om speed, cannabis en ketamine. T.B. zelf hield vol dat hij maar zeven à acht afnemers had en dat hij vooral verkocht om zijn eigen verslaving te kunnen bekostigen.

De man liep in het verleden al zestien correctionele veroordelingen op, waarvan acht voor drugsfeiten. Het Openbaar Ministerie eiste dertig maanden cel en een boete van 24.000 euro, allebei effectief.

Trigger

Advocaat Tom Van Ouytsel vroeg aan de rechtbank om niet in te gaan op die eis. “We lossen de problemen van T.B. niet op door hem nu in de gevangenis op te sluiten. Deze man is al dertig jaar verslaafd aan speed. En dat middelengebruik is de trigger van alles. Daarom lijkt het mij beter om deze man een jaar lang ter beschikking te stellen van de drugsopvolgingskamer van de rechtbank. Dat hij gedurende een jaar elke maand moet aantonen dat hij niet meer gebruikt. Dat hij via die manier voor eeuwig en altijd van zijn drugsverslaving afgeraakt”, vond de raadsman.

De rechter oordeelde woensdag dat ze de beklaagde eerst wil onderwerpen aan een psychiatrisch onderzoek. “Pas als ik de resultaten daarvan heb, zal ik oordelen of meneer in aanmerking komt voor een traject voor de drugsopvolgingskamer”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen