Katia Heylen (54), kleindochtertje Lou (2) en haar mama Elise Wouters (30) en Marc Wouters (56) in hun familiezaak. 

Katia Heylen (54), kleindochtertje Lou (2) en haar mama Elise Wouters (30) en Marc Wouters (56) in hun familiezaak. © Dirk Vertommen

Fruit- en groentewinkel ’t Hoeveke zorgt al sinds 1990 voor lekkers van bij ons: “Echt eten, dat is waar we voor staan”

Wiekevorst -

Marc Wouters (56) en Katia Heylen (54) ontfermen zich al sinds 1990 over de dagelijkse portie dagverse groenten en fruit van de inwoners van Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) en omstreken. Bij ’t Hoeveke kunnen de klanten bovendien terecht voor vers gesneden groentjes, slaatjes, bowls en soepen. “We willen de drempel zo laag mogelijk houden om een verse en gezonde maaltijd op tafel te toveren”, zegt dochter Elise Wouters (30), die sinds een jaar ook mee in de zaak staat.

Jasmin Van San

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, heeft de maand mei uitgeroepen tot de ‘Maand van de lokale voeding’. Doel: de mensen een maand lang zo veel mogelijk lokaal te doen eten en zo de Belgische producenten te steunen. Een missie waar ook fruit- en groentewinkel ’t Hoeveke in Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) zich achter schaart, en dan wel het hele jaar door. 

“Als zoon van een witloofboer groeide ik op tussen het witloof en de verse asperges”, vertelt Marc. De keuze was dan ook snel gemaakt toen het bij het koppel begon te kriebelen om zelf een zaak te starten. Marc gaat naar de veiling en houdt zich bezig achter de schermen, Katia is het herkenbare, immer vriendelijke gezicht achter de toog. Een toog omringd door een indrukwekkend kleurenpallet vol vers ‘groen’: van Brusselse spruitjes, over Belgische serrebloemkool, tot Belgische appels, peren en asperges.

Sinds begin 2021 staat dochter Elise Wouters (30) haar vader en moeder bij in de zaak. Laat het net Elise haar bijdrages op sociale media zijn, die ons bij ’t Hoeveke deden belanden. De passie voor het vak, de liefde voor de lokale boeren en het kookplezier spatten van het scherm, dankzij haar frisse, kleurrijke foto’s en tips op Facebook en Instagram. “Dat doe ik eigenlijk letterlijk tussen de soep en de patatten”, geeft Elise bescheiden mee. “We proberen onze volgers zo te informeren, maar ook te inspireren om nieuwe dingen uit te proberen.”

Een van de vele inspirerende gerechtjes op de Instagrampagina van ’t Hoeveke. 

Een van de vele inspirerende gerechtjes op de Instagrampagina van ’t Hoeveke. © ’t Hoeveke

#lekkerlokaal

Onder meer met de hashtags #lekkerlokaal en #lekkervanbijons wil het VLAM deze ‘Maand van de lokale voeding’ de fierheid voor lokaal lekkers aanwakkeren en zowel de consumenten als de professionelen bewuster doen kiezen voor producten van bij ons. “Bij ’t Hoeveke zetten we hier extra op in met onze spaaractie ‘Sla je slag’ die nog loopt tot 20 mei”, vertelt Elise. Bij aankoop van elk van de tien deelnemende seizoensproducten ontvangen de klanten een stempel. De winnaar maakt kans op een krat vol lokaal lekkers. “Mensen staan er niet vaak bij stil dat bepaalde groentes wel degelijk lokaal zijn geteeld en dat seizoensgebonden producten kopen niet alleen gezonder is voor jezelf, maar vaak ook voor je portemonnee. Vooral voor de aubergine vroegen de klanten vaak tips om deze te bereiden”, zegt ze met een glimlach.

Aangezien papa Marc en mama Katia letterlijk de handen vol hebben, legt Elise graag uit waar hun zaak voor staat. “Onze focus ligt op verse groenten en fruit, die we zelf aankopen op de veiling. Dat is arbeidsintensief, maar zo hebben we steeds controle over de prijs en kwaliteit van de producten. Kwaliteit dragen we hoog in het vaandel. Wat we aankopen is zeer seizoensgebonden en als het kan Belgisch”, legt Elise uit. Naast verse groenten en fruit, biedt ’t Hoeveke ook een beperkt gamma Belgische eindproducten aan met een fijn verhaal. Je kan er onder meer de tomatensaus van think tomato vinden, gemaakt van de kerstomaten van tomatenkwekerij Stoffels uit Rijkevorsel en verse saffraan van boerderij Belgische Saffraan uit Morkhoven (Herentals).

In de verstoog vind je onder meer bowls en verse soepen. 

In de verstoog vind je onder meer bowls en verse soepen. © 't Hoeveke

Ook bij (klein-)dochtertje Fran (3) zit de liefde voor lokale producten al goed ingebakken. 

Ook bij (klein-)dochtertje Fran (3) zit de liefde voor lokale producten al goed ingebakken. © 't Hoeveke

Aspergebowl

Elise en haar ouders proberen de voedselverspilling zo laag mogelijk te houden. “Als er een appel een plekje heeft, of een wortel niet aan het ideaal voldoet, of een tomaat geen kroontje zou winnen op een schoonheidswedstrijd, dan verwerken we deze in producten voor onze verstoog. Zo tonen we onze liefde voor de hardwerkende boeren die ons die producten hebben bezorgd.” Huisgemaakte, seizoensgebonden bowls, vers gesneden groeten, slaatjes en schotels op bestelling vervolledigen namelijk het aanbod van ’t Hoeveke. “Zo hebben we van zodra het aspergeseizoen echt op gang is gekomen een huisgemaakte aspergebowl. Verse dipschotels met knapperige groentjes of een borrelbordje kan je bij ons bestellen, net als een mix van zoete en hartige knabbels.”

Tijdens de feestdagen verzorgen Elise en haar ouders ook groenteschotels voor bij gourmet of fondue. “We zijn graag de souschef van onze klanten. Door bijvoorbeeld vers gesneden wokgroentjes en bloemkoolroosjes aan te bieden, winnen ze heel wat tijd”, weet Elise. “We willen de drempel dan ook zo laag mogelijk houden om een verse en gezonde maaltijd op tafel te toveren. En sinds januari van dit jaar maken we ook verse soepen, bomvol groenten en vitaminen. Echt eten, dat is waar we voor staan”, vat Elise samen.

’t Hoeveke, Louis van Bauwelstraat 29, 2222 Wiekevorst, Instagram: fruitgroententhoeveke; www.vlaanderen.be/vlam/voedsel-verbindt-boer-en-burger; www.lekkervanbijons.be

“Kwaliteit dragen we hoog in het vaandel. Wat we aankopen is zeer seizoensgebonden en als het kan Belgisch”, vertelt Elise (rechts). 

“Kwaliteit dragen we hoog in het vaandel. Wat we aankopen is zeer seizoensgebonden en als het kan Belgisch”, vertelt Elise (rechts). © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio