Deze Meiboom zal zaterdag worden geplant op de Kerkplaats. 

Deze Meiboom zal zaterdag worden geplant op de Kerkplaats. © RR

Tiende Meiboomplanting met stoet en veel animatie

Wommelgem -

De Kerkplaats van Wommelgem zal zaterdag 21 mei het decor vormen voor de tiende Meiboomplanting, een organisatie van vzw De Eigen Heerd van Bert Peeters.

Het planten van een Meiboom is een erg oud heidens gebruik dat nog altijd voorkomt in grote delen van Europa. Bij ons is het vooral in Vlaams-Brabant nog een levendige traditie. Het is oorspronkelijk een vruchtbaarheidsrite om het begin van de zomer en de natuur te huldigen. Aangenomen wordt dat het planten van de boom zal leiden tot meer vruchtbaarheid bij het vee, op akkers en onder de mensen.

Vzw Den Eigen Heerd, dat vroeger ook het Woedstokfestival organiseerde, probeert de gewoonte ook in Wommelgem nieuw leven in te blazen. Organisator Bert Peeters steekt extra veel energie in de editie van komende zaterdag want het gaat intussen om de tiende editie van dit volksfeest, dat erkend is als immaterieel erfgoed.

Sfeerbeeld van de Meiboomplanting in Galmaarden, waar het erkend is als immaterieel erfgoed.

Sfeerbeeld van de Meiboomplanting in Galmaarden, waar het erkend is als immaterieel erfgoed. © RR

“Onze Meistoet vertrekt om 13.30u in stoet aan vrijetijdscentrum Brieleke met de meiboom en verschillende deelnemende verenigingen”, vertelt Peeters. “We trekken richting dorpscentrum waar om 15u de Meiboom geplant wordt. Een symbolische daad, die gepaard gaat met dans. Om het geheel nog wat meer uitstraling te geven, zullen we om 16u ook nog een Meigraaf en Meigravin verkiezen.”

Onder meer deze Catyana Lee zal optreden op de Kerkplaats.

Onder meer deze Catyana Lee zal optreden op de Kerkplaats. © RR

Meibal

Na het eren van de eeuwenoude tradities, mogen de remmen los op het Meibal waarop onder meer saxofoonwonder Franky Hayse, Elie en Catyana Lee optreden.

“Iedereen kan mee opstappen in onze Meistoet. Kom gewoon tegen 12 uur naar het Brieleke”, nodigt Bert Peeters alle Wommelgemnaren uit. “Je kan ook inpikken. We volgen dit parcours: Scheersel - Lt K.Caluwaertstraat – Sint-Damiaanstraat - Kaakstraat – Kerkplaats. Het zou fijn zijn als de mensen op dit traject hun gevels versieren met vlaggen, wimpels en bloemen.” (jaa)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio