De leden van duivenbond De Ware Vrienden in het Heistse gehucht Bruggeneinde mogen van de gemeente niet langer in hun lokaal blijven. Op 31 december 2022 moeten ze het gebouw verlaten. 

De leden van duivenbond De Ware Vrienden in het Heistse gehucht Bruggeneinde mogen van de gemeente niet langer in hun lokaal blijven. Op 31 december 2022 moeten ze het gebouw verlaten. © Dirk Vertommen

Laatste vereniging van gehucht staat weldra op straat: “Het lijkt ten einde in Bruggeneinde”

Heist-op-den-Berg -

De leden van duivenbond De Ware Vrienden in het Heistse gehucht Bruggeneinde mogen van de gemeente niet langer in hun lokaal blijven. Ze moeten het oude schooltje waarin ze samenkomen eind dit jaar verlaten. Als er geen oplossing gevonden wordt, dreigt de laatste vereniging van het gehucht te verdwijnen.

Bert Provoost

De Ware Vrienden telt een dertigtal leden. Maar zij moeten naar een andere locatie op zoek. Het oude schooltje wordt door de gemeente aanzien als opbrengsteigendom die verkocht zal worden. Op 31 december 2022 moeten ze het gebouw verlaten, zo besliste het schepencollege.

De vereniging huist er al meer dan dertig jaar. “We zitten hier al sinds 1990. We hebben een mooie ruimte om de korven te zetten en er is een goede parking. Nu hebben we via-via gehoord dat we moeten vertrekken. Een officieel schrijven hebben we nog niet gehad. Volgende week is er een overleg met de gemeente, nadat een andere afspraak deze week buiten onze wil om is misgelopen”, zegt Paul Van Hove van De Ware Vrienden.

In 2015 leek een fusie met De Nieuwe Bond uit Wiekevorst in de maak, maar ondanks een akkoord werd de samenwerking niet goedgekeurd door de Belgische Duivenliefhebbersbond omdat Wiekevorst en Bruggeneinde in duivenmiddens tot een andere regio behoren. De fusie kwam er dus niet.

In 2015 leek een fusie met De Nieuwe Bond uit Wiekevorst beklonken, maar uiteindelijk kwam het er niet van.

In 2015 leek een fusie met De Nieuwe Bond uit Wiekevorst beklonken, maar uiteindelijk kwam het er niet van. © JDW

“We zouden graag blijven. We denken niet dat er grote investeringen nodig zijn om het gebouw op te lappen. We hopen dus dat ze hun mening willen herzien. Als dat toch niet gebeurt, dan hopen we dat we hulp krijgen om een oplossing te vinden. In het verleden is al gebleken dat een nieuwe locatie vinden helemaal niet makkelijk is”, geeft Van Hove nog mee.

Uit politieke hoek komt er kritiek op de beslissing. “Ik heb nog een verkiezingspamflet liggen van Open Vld waarin ze beloven om het schoolgebouw open te houden en er een volwaardige buurtontmoetingsplaats van te maken. En dat was niet de enige partij die de mensen in Bruggeneinde blaasjes heeft wijsgemaakt. Nu dreigt de laatste vereniging van het gehucht te verdwijnen”, zei raadslid Frans Poortmans (Vlaams Belang) daar dinsdag over in de gemeenteraad.

Enkele bestuursleden van De Waren Vrienden in het lokaal in 2016.

Enkele bestuursleden van De Waren Vrienden in het lokaal in 2016. © DV

“Het lijkt ten einde in Bruggeneinde. Er is nergens nog een plaats waar de mensen kunnen samenkomen. Er hadden al veel vroeger investeringen in het oude schooltje moeten gebeuren, het had de potentie om een mooie ontmoetingsplek in het dorp te worden”, aldus Poortmans.

Te grote kosten

Burgemeester Jan Moons (N-VA) zegt dat de beslissing kadert in een grotere oefening. “Onze ambtelijke werkgroep patrimonium heeft al onze gemeentelijke gebouwen ingedeeld in verschillende categorieën. We kijken naar duurzaamheid en efficiënt ruimtegebruik. Hier waren de investeringen veel te groot om het gebouw opnieuw functioneel te maken. Daarom hebben we beslist dat dit een eindig verhaal is.”

“We zullen de duivenbond ondersteunen in de zoektocht naar een andere locatie. We willen ook bekijken of we de Pandoerenhoeve aan de molen nog meer kunnen openstellen voor andere gebruikers en meer kunnen gebruiken als ontmoetingsplek”, aldus burgemeester Moons.

Het oude schooltje is vervallen, maar de vereniging zou er graag blijven.

Het oude schooltje is vervallen, maar de vereniging zou er graag blijven. © JDW

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio