Vandaag nog 28 graden, maar dan onweer op komst met hagel en rukwinden: KMI kondigt code geel af

Al weken hebben we in Vlaanderen geen deftige regenbui meer gezien. Tuinen en landbouwgronden drogen uit. Maar er is nattigheid op komst. Zeker West- en Oost-Vlaanderen mogen donderdag en vrijdag de paraplu bovenhalen. NoodweerBenelux waarschuwt zelfs voor hevig onweer met hagel, een hoge bliksemfrequentie en stevige rukwinden. KMI kondigt code geel af voor heel België.

jvhBron: BELGA
De weersverwachtingen voor woensdag. 

De weersverwachtingen voor woensdag. ©  KMI

Over anderhalve week komt de droogtecommissie samen. Mogelijk volgen daarna beperkingen (verbod op sproeien en autowassen) op het gebruik van water. Veel zal afhangen van wat in tussentijd gebeurt. Nicolas Roose van Noodweer Benelux – een weerdienst die verzekeraars, lokale besturen en festivals adviseert – heeft al zicht op wat we de komende dagen mogen verwachten.

LEES OOK. Vergelijking met extreem droogtejaar in Antwerpen: “We zitten nu al aan het niveau van 1976”

Woensdag: Afgelopen nacht is in West- en Oost-Vlaanderen en in Antwerpen een beetje neerslag gevallen. Maar niets van betekenis. Vandaag houdt de weerssituatie van de voorbije dagen aan. Het blijft overal droog en de temperaturen zijn zomers: 25 tot 28 graden. Boven de zandgronden klimt het kwik mogelijk naar dertig graden.

Donderdag: Er komt eindelijk een significante verandering in de weerssituatie. In de nacht van woensdag op donderdag versmelten boven Frankrijk meerdere onweersbuien tot één grote onweersbui. Een zuidwestelijke luchtstroom drijft die ons land binnen. Tussen 4 en 9 uur worden de regen- of onweersbuien bij ons verwacht. Er is daarbij kans op hagel en windstoten tot 70km/u vooral in het oosten. Noodweer Benelux spreekt ook van een hoge bliksemfrequentie en verwacht dat tien tot vijftien liter neerslag per vierkante meter kan vallen, vooral boven West- en Oost-Vlaanderen.

Om dat te kaderen: vorig jaar viel in Luik tot tweehonderd liter per vierkante meter. Wanneer de onweerszone is doorgetrokken richting Nederland, stabiliseert het weer zich opnieuw en krijgen we weer temperaturen van 25 graden.

Donderdagochtend trekt een waarschijnlijk verzwakt complex van onweersbuien over het westen van België. 

Donderdagochtend trekt een waarschijnlijk verzwakt complex van onweersbuien over het westen van België. ©  © NoodweerBenelux

Vrijdag: Een iets moeilijkere dag om exacte voorspellingen over te doen. Zeker is dat er alweer vanuit Frankrijk een regenzone wordt aangevoerd. “Een pittige regenzone”, zegt Nicolas Roose, “met kans op felle windstoten en hagel.” Deze keer is over heel Vlaanderen kans op lokale neerslag. “Vooral het centrum en het oosten van België moeten rekening houden met pittige buien”, klinkt het bij NoodweerBenelux. De temperatuur zal vrijdag zo’n 22 graden bedragen in het centrum van het land. In het uiterste zuidoosten wordt het nog 25 graden. In het westen wordt het koeler.

Het weekend: Een omschakeling van het weerbeeld naar meer normaal, zelfs iets te fris voor de tijd van het jaar. Temperaturen van tegen de 20 graden. Zon en wolken wisselen elkaar af met lokaal kans op een bui maar de zware onweders zijn eruit. De wind waait matig en is vanaf zondag meer zuiders.

Onweerradar

De voorspelde onweersbuien in onze contreien zijn het gevolg van de aanvoer van vochtige en warme luchtmassa’s uit het zuidwesten van Europa. De luchtstroming wordt daardoor eerder onstabiel. Je kan onweer live volgen via de onweerradar van NoodweerBenelux.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio