Broers Lennert en Janus Coorevits van Compact Disc Dummies werken mee aan operavoorstelling Kruistocht In Spijkerbroek. Met deze bewerking wil Opera Ballet Vlaanderen een jonger publiek aantrekken. 

Broers Lennert en Janus Coorevits van Compact Disc Dummies werken mee aan operavoorstelling Kruistocht In Spijkerbroek. Met deze bewerking wil Opera Ballet Vlaanderen een jonger publiek aantrekken. © BELGA

Opera Ballet Vlaanderen bewerkt jeugdboek Thea Beckman: “Ons publiek wordt steeds jonger”

De gemiddelde leeftijd van de toeschouwer bij Opera Ballet Vlaanderen is 51 jaar. Op maat van families wordt in april 2023 het populaire jeugdboek Kruistocht In Spijkerbroek naar een opera vertaald.

Met een bezettingsgraad van 91% heeft Opera Ballet Vlaanderen sinds de heropening van de theaters in september 2021 niet slecht geboerd. Ook al moesten er van de succesproductie La Bohème door een verplichte sluiting van de theaters tijdens de jaarwisseling 22.000 tickets worden geschrapt. “Een verlies van 1,4 miljoen euro”, rekende algemeen directeur Jan Raes dinsdag voor bij de voorstelling van seizoen 2022-2023.

De gemiddelde leeftijd van de bezoeker van Opera Ballet Vlaanderen is gezakt naar 51 jaar. “Ons publiek wordt steeds jonger”, zegt artistiek directeur Jan Vandenhouwe. “Bij onze balletvoorstellingen is zelfs 40% van de toeschouwers onder de veertig jaar. Daar heeft Sidi Larbi Cherkaoui, die als artistiek leider ballet zeven jaar aan ons huis verbonden was, zeker toe bijgedragen.”

Na het vertrek van Cherkaoui naar een balletgezelschap in Genève laat Vandenhouwe zich nu voor dans omringen door drie ‘associated artists’: Jermaine Spivey, Anne Teresa De Keersmaeker en Jan Martens. Deze laatste trekt met de dansers deze zomer naar het Festival van Avignon, een primeur voor Opera Ballet Vlaanderen.

Bij de operaproducties springen regies van Guy Cassiers en Ivo Van Hove in het oog, alsook een duurzame versie van Mozarts Il Nozze Di Figaro “waarvoor enkel kostuums en decors uit de stock worden gebruikt.” Kruistocht wordt een familie-opera geënt op Thea Beckmans’ Kruistocht In Spijkerbroek. Op het podium herken je zanger Jaouad Alloul en actrice Marjan De Schutter, maar evengoed Lennert en Janus Coorevits van electropunkband Compact Disc Dummies.  id

www.operaballet.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio